Неготинске пимнице постају прелепи комплекс винског туризма

Аутор: Gdjakovic
367 посета

У неготинским селима Рајцу, Рогљеву и Смедовцу, као и у истоименим винарским пимницама у јеку је обнова приватних кућа и винарских здања које кроз пројекат ЕУ за културно наслеђе и туризам финансира Европска унија, а спроводи немачки ГИЗ. Предвиђени буџет за реконструкцију је око пола милиона евра, а крај свих радова очекује се током 2024.

Неготинске пимнице, јединствен архитектонски комплекс винских подрума, настао половином 18. века. Пре 100 година доживео је свој врхунац. Када је по Европи почела да се шири биљна ваш која напада винову лозу, мештани овог краја унапредили су виноградарство, због чега су вина из овог дела Србије постала препознатљива широм света. После само неколико деценија 70-их година прошлог века мештани су почели да одлазе из завичаја, остављајући пивнице празним. Ипак тај зренд данас полако одлази у прошлост. Дух Неготинских пимница поново оживљава. Реконструкцијом једног броја приватних кућа и винских подрума сачуваће се традиција производње грожђа и вина, а села Рогљево, Рајац и Смедовац засигурно ће постати препознатљиви туристички центри.

Инфраструктурни радови су у пуном јеку. Укупно је одобрено 39 пројеката, а један од оних који ће обновити своју дедовину је и Жељко Перић. Кућа предака, саграђена пре више од 100 година, сада ће имати нову намену, постаје туристички смештајни објекат.

Жељко Перић, винар из Рајца: „Урађен је кров, малтерисана је кућа, урађена је ова ограда, као што је била. Ту је била содаџијска радња, био је дућан, продавница, месаре су паре биле. Пошто су се мењали власници и планирам да напишем све то на једном папиру да људи виде шта је све ту било. Све је урађено као што је било, биће апартмани за пријем гостију и доле у оном десном делу биће један инфо центар где ће сви мештани моћи да изложе ко шта има. Биће и ваучери, које додељује министарство. Надамо се да ће буде пуно гостију“.

Више туриста очекује и у самим Пимницама, које се налазе изнад села. Жељко је у винарији Перић шеста генерација винара. Бесповратна средства је искористио и за уређење подрума и набавку новог инвентара.

Жељко Перић ФОТО: ТВ ПИНК

Жељко Перић, винар из Рајца: „За та средства смо набавили чаше овако квалитетне, тањире, аутентичне фрижидере, постељину. Значи нам то за госте. Оно раније купујеш, квари се половно. Сад ово све ново. Много значи. Репортер Осим за обнову винских подрума у Смедовцу су бесповратна средства искоришћена и за реконструкцију звона, које је више од 100 година обавештавало мештане о важним догађајима у њиховом селу.

Даница Илић, мештанка: „Морало је да се реконструише јер задњих 20 година оно је било ван функције. Пропао кров, ови стубови стубови који су они су већ били накривљени, греде су иструлеле, тако да је баш требало. То је звоно које је направљено, још наши прадедови 1872. године значи звоно је направљено. Направили су је мештани села, а само звоно је поклон кнеза Милоша Обреновића. Још 1872. године он је поклонио звоно Смедовцу“.

Паралелно са радовима на обнови куће и винских подрума ради се и на уређењу комуналне инфраструктуре. Владимир Величковић, председник општине Неготин: „На потезу Рајчких пивница тренутно се сређује канализациона мрежа, водоводна мрежа, електромрежа са наравно фекалном станицом на обали Тимока, која ће бити за пречишћавање отпадних вода. Цео тај износ, поред тих 700.000 евра, је око још 3 милиона евра је вредност свих ових радова које сам напоменуо за Рајачке пивнице. Очекујем да ће то за туристе много да значи, а за мештане наравно још већи потенцијал и да не пођу са својих огњишта и да једноставно схвате да могу да шире свој бизнис на дедовини. Мислим да је то најбоља прича.

И прича се ту не завршава. Следећи корак је прикључење Рогљевачких и Смедовачких пимница на комуналну инфраструктуру, чиме ће локлано становништво додатно унапредити своју понуду и туристичке капацитете.

Извор: ТВ ПИНК, ЕУ ЗА ТЕБЕ

ФОТО: Print screen ТВ ПИНК, ЕУ ЗА ТЕБЕ

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар