Задруга Раушедо светски лидер у производњи калемова винове лозе

Аутор: draganadpetrovic
204 посета

Ово што видите је највећа производња лозних калемова на свету. Дошли смо овде не само да вам покажемо производњу калемова већ и то шта значи радити удружен у једну од најбољих задруга у Италији, али и на свету. Ово је дакле прича о томе шта представља моћ сарадње пољопривредника
у оквиру Задруге.
Раушедо је име села и Задруге која окупља 210 чланова који раде под контролом и управљањем техничких одељења компаније односно задруге. У целини, они раде на производњи калемова, али и на очувању историјских, карактеристичних иквалитативних карактера производног ланца.
Њих 210 обрађује 3.056 хектара који се користе за узгој матичних биљака и потомака. Овако велика површина омогућава Задрузи у свакој датој години и ситуацији да бира и користи само најквалитетније материјале за размножавање,гарантујући, чак и под екстремним временским условима,производњу највишег квалитета и најширег доступног асортимана. Расада се производи на невероватних 1.200 ха То је површина која се годишње додељује расадницима,односно члановима задруге који се брину о овој производњи.
Овакво проширење обезбеђује, поред огромне производње,могућност постављања и управљања вишеструким комбинацијама калемљења у складу са њиховим специфичним агрономским карактеристикама и захтевима.
Тренутно се овде раде чак 4.000 КОМБИНАЦИЈЕ КАЛЕМЉЕЊА
У томе се огледа значајан производни потенцијал Задруге,који је омогућен великим бројем удружених чланова и зато су они у прилици да купцима понуде широк избор сорти и клона, као и асортиман комбинација калемљења без премца,пружајући сваке године најпогоднија решења за сваки екосистем.

Илустрација: Нема квалитетног грожђа без добре саднице

Задруга има 1.300 ЗАПОСЛЕНИХ
То је особље запослено у контроли квалитета целокупне производње лозних калемова. Ова кључна фаза производног циклуса назива се сортирање. Током овог периода све калемљене биљке се ручно проверавају и сортирају једна по једна: корен, пречник, калус и квалитет пупољака се
пажљиво проверавају на свакој лози. Непристрасност процеса селекције је загарантована чињеницом да су порекло и произвођач сваке проверене серије потпуно непознати укљученим члановима особља, тако да се избегава сваки облик фаворизовања.
Хармонично уметнут у рурални контекст Раушеда, у срцу Фриули Венеције Ђулије, области са великом традицијом у виноградарству. Он је резултат далековиде задружне визије сазреле 1965. године, када су задругари одлучили да створе најсавременији центар способан да усаврши
технике расадника и започне сопствени програм генетског побољшања. Клонска селекција је у то време чинила прве кораке и у Задрузи Раушедо, једина приватна компанија која је могла да се похвали титулом „Виноградарски одгајивач“,1969. године успела је да хомологује првих 51 клонова
серије „Раушедо“. Задружни расадници Раушедо поново су инвестирали у истраживање и иновације, стварајући истраживачки центар који сада гледате. Дакле, поред сложног рада и труда, потребно је имати и визију куда иде тржиште и производња. Нови истраживачки центар подигнут је пре две године и у њега је уложено 9 милиона евра.
Др Raffaele Niedda за Агробизнис магазин каже да се сада у Раушеду производе бројне сорте и клонови за цео наш регион.Тако се овде праве безвирсуне саднице прокупца, траминца,жилавке и других сорти. Одавде се чак 65% производње прода у Италији и 35% извози у 40 земаља света. Такође, они имају компанију у Француској и компанију у Калифорнији где производе 5 милиона калемова јер није могуће извозити садни материјал у САД због карантина који је прописан да
траје чак две године.

Илустрација: Винарија Александровац својим винима освојила чак најпробирљивије италијанске стручњаке

Рафаел је често у Србији, научио је доста наших речи а о нашем виноградарству каже да се у Србији подижу све веће плантаже и да се све брже развија овај сектор. Међу винима издваја винарију Александровић чија вина воли да пије:“ Генерално сматрам да већина винарија у Србији има
средње висок ниво квалитета вина и то су неки од њих који достижу веома високе нивое тако да се могу лако такмичити на европском нивоу са Француском и Италијом. Да бисмо добили квалитетне саднице ми морамо да тестирамо сав материјал тако да је за клонску селекцију потребно између 10 и 12 година да би се произвела квалитетна садница.
Колико је Раушедо Задруга постала моћна и велика говори и податак да данас они произведу 100 милиона калемова винове лозе. Све сорте и клонове које произведу гаје и на сопственим
имањима ради даљег умножавања али и производње вина за дегустације како би купци знали шта могу да очекују.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар