Доловац Органик: Производња и прерада органског воћа

Аутор: draganadpetrovic
450 посета

Органска производња је систем одрживе пољопривреде који се базира на високом поштовању еколошких принципа путем рационалног коришћења природних ресурса,употребе обновљивих извора енергије, очувања природне разноликости и заштите животне средине. Методе органске
производње подразумевају примену природних поступака и супстанци, а ограничавају, или потпуно елиминишу употребу синтетизованих средстава.
“Доловац Органиц и традиција” бави се производњом и прерадом органског воћа: производњом органских матичних сокова,органских сушених воћних ролница,као и стављањем у промет органског свежег и брзо смрзнутог воћа.Фирма је проистекла из породичног пољопривредног газдинства које се бави производњом органског воћа.Породично имање се налази недалеко од Новог Сада,а пружа се као оаза у срцу футошког атара.На површини од три ха заснован је органски
засад воћа: крушке, јабуке, ароније, брескве, шљиве… У биобашти са пуно пажње негује се поврће.Органском производњом, пратећи све стандарде квалитета и технологије, у овој фирми прерађује се воће без додатака воде,шећера и адитива.На тај начин постиже се да воће сачува
све своје нутритивне вредности, заправо продужава се век трајања органског воћа.

Илустрација: Миленко Доловац (десно)

О свему што ова успешна компанија ради, разговарамо са господином Миленком Доловцем.
Како сте дошли на идеју да се бавите органском производњом?
– Ми смо фирма која се бави искључиво прерадом органског воћа, која производи сушене воћне производе и сокове,компоте.Највише се бавимо прерадом.Наравно,имамо своје воћњаке – воћњак крушака од једног хектара и на два хектара воћњак јабука.Што се крушака тиче, највише су заступљене виљамовке.Јабуке су аутохтоне сорте, кожара , будимка, а ту су и нове наше сорте Новосадског института – Ивана, Искра, Чешка касна, либерти,То су сорте јабука које су отпорне на познате болести,које се јављају у воћњаку, у јабукама.Захвалне за прераду и као конзумне за исхрану, тако да користимо наше производе.Имамо и кооперанте са којима радимо производе од органских купина, јагода, вишања… Све те воћне сорте комбинујемо и прерадјујемо. Има нас у великим мега маркетима – ДмМ, Делез, Маxи, Темпо.Тамо смо нашли место – на њиховим рафовима и успешно вршимо пласман наших производа.

Како постижете производњу воћака, с обзиром на болести у воћњацима и на временске неприлике?
-Тренутно је то јако тешко. Крушка је јако осетљива.У почетним годинама је било доста потешкоћа да оне опстану.Наравно, ништа од тих воћних врста није произведено од јуче. Све то постоји неколико стотина и хиљада година уназад. Све што је могло да опстане самостално, опстало је.
Као што је виљамовка стара 200 година. Што се тиче јабука,то су те нове сорте, које су генотипом отпорне на све ове нове чадјаве краставости.За ових 10 година рада сам схватио да је најважнија хигијена воћњака – кроз агротехнику, добро одржавање, борбу против штеточина, можете се изборити, али морате да имате генотип такав да се можете изборити и доста самостално против
нападача. Не моћете очекивати велики принос, а да то притом буде без азотних ђубрива. Значи, морате се задовољити једним скромним приносом, јер и скромно дјубрите и скромно радите. Ствар је у балансу.

Шта све имате у производњи?
-У производњи имамо сокове, од свих воћних врста, 5 укуса –јабука, јабука- малина, крушка-малина који је диван производ за све оне људе који су алергични на јабуку.Такви купци имају алтернативу – крушка-малина, затим аронија… Сви ти сокови су у стакленој амбалажи, што показује и квалитет и даје дуготрајност. Сви производи су дуготрајни – преко 2 године.Трећи програм су компоти од крушке, највише виљамовке. Специфичног је укуса, радимо са тршчаним органским шећером. Сви ови претходни производи су без шећера. Овај мора имати у себи тог шећера, али је од тршчаног шећера доста специфичан, другачији и јачи, израженији укус.Сви који воле нешто лепо и слатко, укусно, нека пробају наш органски компот.

Прераду обављате, претпостављам,у вашем погону?
-Да. Успели смо да лепо организујемо и машине за прераду и хладњачу дубоког замрзавања, тако да можемо поуздано да чувамо наше производе у природном облику, док не дође време прераде. Кад додје време прераде, онда се прерадјује и пакује у одговарајућу амбалажу. Сви органски производи –ако је у питању ПП амбалажа, онда је то поолипропилен, ако су сокови, онда је то стаклена амбалажа. Значи, не користимо ПВЦ или ништа што може контаминирати производе.

Од када наступате на сајмовима?
-Од 2013. се бавимо производњом и прерадом. Прераду смо почели пре 5-6 година и има нас у свим ДМ маркетима широм Србије, Делез, Макси, Темпо, Универ – који нас препознају и врше дистрибуцију наших производа.

Може ли да се живи од те производње?
-Ми смо још увек под кредитима. Наше обавезе углавном сервисирамо на време. Међутим, не зависи то толико од нас,већ од оних који откупљују – да ли на време плате. Имате продају, али деси се да касни уплата, онда је проблем – поново се задужујете, тј. поново узимате кредит. Није тешко продати, колико наплатити. Ту долази до кашњења.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар