Није шала: Илија издаје малине за брање!

Аутор: draganadpetrovic
582 посета

„Издајем малине за брање“. Овај оглас привукао је пажњу свих који су га видели, било уживо, било на друштвеним мрежама. Многи су помислили да је шала, али Илија Недељковић из Вирова, човек који је поставио оглас, каже да шале нема.
– Тачно је, Издајем малине за брање. Малињаци се налазе у Вировачком пољу, код Моравице. Издајем од 5 до 35 ари. Пошто се цена не зна, понуда је следећа: ако је откупна цена килограма до 200 динара, моје је 0 одсто, оног ко изнајми све. Ако је цена од 200 до 250 динара, моје је 40 одсто, 60 одсто иде изнајмљивачу. Ако је цена између 250 и 300 динара, мени иде 45 одсто, ономе ко обере н55, док за цене изнад, добит делимо пола-пола – објашњава Илија за Телеграф Бизнис.

Илустрација: Илија тврди да су његове малине ове године добро родиле
Он објашњава да укупно има 50 ари и да га је на овај корак натерала најава ниске откупне цене малине.

– Прошле године су нам плаћали око 500 динара, ове године спомињу и 200 динара. Ја сам много у то уложио, негде око 1.500 евра са, дао само за ђубрива и препарате, плус су моји укућани радили у пољу. Малина је добра, редови имају по 120 метара, се је то моја жена подигла. И наводњавање „кап по кап“ ради како треба, мада ове године није било потребно – каже Недељковић за Телеграф Бизнис.
Ако малина буде до 200 динара, људи који дођу да беру ништа му не дугују.
– Потписаћу код нотара ако треба. Имам за њих и фрижидер обезбеђен, имају тоалет, сто и столице, имају да се сакрију од кише. Тешко је наћи озбиљне људе, жена је прошле године брала сама колико је могла. Ове године је неисплативо. Ако радник тражи 5.000 динара, смештај и три оброка, мени је за једног радника дневно потребно око 6.000 динара. Ако је малина 200 динара, шта имам ја од тога свега на крају – каже он.

Илустрација: Необичан оглас запалио је друштвене мреже, па Илију многи зову да провере о чему се ради

Илија истиче да је малина добра и да је добро родила.

– Људи се јављају на оглас, не верују, мисле да је шала. Са некима сам се већ договорио. Они сада моле бога да малина буде 200 динара и да ја немам ништа. Прошле године сам изнајмио 30 одсто малињака, ове године све. Не могу да се бакћем око радника и свега, а да ми не остане ни 20, 30 динара – каже Илија.

Он објашњава да један радник у идеалним условима набере око 50 килограма малина и да би имало смисла да малина кошта 400 динара.
– Био сам на пијаци јуче, килограм лука 200 динара, килограм проклијалог кромпира 140 динара, а малина 200. Ништа нема логике – каже он.

Извор: https://biznis.telegraf.rs/agro-biz/3696490-ilija-izdaje-maline-za-branje

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар