Швеђани почели да праве млеко од кромпира!

Аутор: Gdjakovic
538 посета

Од биљних млека најчешће се спомиње овсено, сојино или бадемово, али време је дошло да кромпир преузме славу. Како пише www.farmer.pl шведска компанија Veg of Lund представила је своју марку названу „Дуг“ као замену за животињско млеко .Од биљних млека најчешће се спомиње овсено, сојино или бадемово, али време је дошло да кромпир преузме славу.

Према произвођачима, ово је прва оваква светска веганска алтернатива. Ово заменско „млеко“ од кромпира садржи и протеине из грашка, влакна цикорије, репичино уље као и малтодекстрин односно прах добијен од кукуруза, пиринча, кромпировог скроба и пшенице. Обогаћено је и витамином Д, Б12 и фолном киселином. Асортиман овог произвођача не садржи лактозу, соју, глутен и орашасте плодове што га издваја од осталих биљних млека, па га могу пити и они који су алергични на те састојке. Иако је од маја ове године тај производ доступан искључиво на домаћем тржишту, од овог месеца га могу наручити и потрошачи из других земаља путем Амазона. Његова цена је 12,50 британских фунти, што је око 1.700 динара за шест тетрапака од једне литре.

Оно што овај „млечни производ“ издваја од осталих на биљној бази је његова одрживост. И то захваљујући кромпиру. Ово поврће има низак угљенични отисак који је процењен на око 0,27 до 0,31 ЦО2 по килограму. Такође, потребне су и мање пољопривредне површине за његову производњу у односу на овас. Осим тога, у његовој се производњи користи и 56 пута мање воде него код бадемовог млека.

-Имамо добар производ на који смо поносни – истакао је Томас Оландер, извршни директор ове фирме рекавши да кромпиру не треба много за узгој што га чини супер одрживом културом у поређењу са сојом, бадемом или овсом. Али, ово није једини производ који доказује што све он нуди. Британска компанија Бранстон градинову фабрику за његову прераду у протеине који се могу користити за производњу замена за месо и млечних производа. И холандска компанија Авбе производи такве беланчевине за веганско и вегетаријанско тржиште хране, пише greenqueen.

Извор:

https://www.ekapija.com

Фото: https://dugdrinks.com/

Фото (насловна): https://www.greenqueen.com.hk/

Srodni tekstovi

Оставите коментар