Симбол Италије и агро бренда слави 90 година

Аутор: Gdjakovic
198 посета

Пармиђано Ређано, најпознатији италијански сир на свету, недавно је прославио свој 90. рођендан. Тајна његове дуговечне популарности, како у Италији тако и широм света, лежи у традицији која се пажљиво негује вековима. Дописница РТС-а из Италије, Сања Лучић, истраживала је шта овај сир чини тако посебним.

Производи се искључиво у провинцијама Парма, Ређо Емилија, Модена и деловима провинција Мантова и Болоња. На овим подручјима постоји око 4.000 фарми, где се краве хране искључиво храном произведеном на локалним пољима, чиме се чува и територија и аутентични квалитет. Овај квалитет чини Пармиђано Ређано јединственим, а прошле године је проглашен за најбољи сир на свету према ранг листи Тaste Атлас-а. Овај сир није само симбол италијанске кулинарске традиције, већ и начина рада који је постао препознатљив широм света.

Пармиђано Ређано је, након Арманија, други најпрепознатљивији италијански бренд, испред Ферарија и Дукатија. Овај сектор годишње остварује приход од три милијарде евра и запошљава преко 50.000 људи. Ипак, он је и најфалсификованији сир на свету, јер се његова имитација, позната под називом пармезан, продаје широм света. Иако је назив Пармиђано Ређано заштићен у Европској унији, у многим другим земљама та заштита не постоји, осим у оним где постоје билатерални споразуми. Највише се фалсификује у Сједињеним Америчким Државама, где многе компаније продају производ под називом „пармезан чиз“.

„Све радимо ручно, без машина, и управо то даје посебност нашем сиру,“ истичу произвођачи, који траже од италијанске владе и Европске уније да појачају заштиту од имитација. Оне наносе велику штету не само произвођачима, већ и потрошачима који не добијају прави квалитет.

Пчеларство на планинама породице Лукић

Пармиђано Ређано има посебне ознаке које гарантују његову аутентичност. На корици сира налази се утиснута трака са називом „Пармиђано Ређано“, серијским бројем млекаре, месецом и годином производње, као и ознака DOP – „Производ заштићеног порекла“. Поред тога, сваки сир има алфанумерички код који идентификује појединачни производ, чиме се гарантује његова оригиналност.

Ова јединственост истакнута је на прослави 90 година Конзорцијума за заштиту Пармиђано Ређано сира, која је одржана у Театро Ређо у Парми. На свечаности је присуствовао и председник Италије Серђо Матарела, који је истакао значај овог сира за културно и економско наслеђе Италије.

Извор: РТС

Srodni tekstovi