Почела изградња фабрике за прераду парадајза

Аутор: draganadpetrovic
658 посета

У Кули је постављен је камен темељац за изградњу фабрике за прераду парадајза у тамошњој индустријској зони, саопштено је на општинском сајту. Председник општине Кула, Дамјан Миљанић и Зоран Рачић, вођа пројекта и сувласник компаније БФВ-Процессинг оф Томато анд Фруитс доо Кула положили су камен темељац и тиме званично означили почетак радова, чији рок завршетка је планиран за 1. мај наредне године, а 15. августа 2022. године покрећу редовну производњу.

Миљанић је рекао да изградња нове фабрике подразумева и запошљавање 100 нових радника, а према плану инвеститора следеће године ће се овде прерађивати 50.000 тона парадајза.

Илустрација: Капацитет прераде 50.000 тона парадајза/ Фото: Pixabay
  • Ово је веома значајна прича за општину Кула. Са овом инвестицијом практично цела индустријска зона је распродата и већ су полако почели да се граде објекти, а једна од њих управо данас, на Дан општине Кула започиње градњу – рекао је Миљанић и додао да је општина припремила пројектну документацију за опремање остатка индустријске зоне.

Зоран Рачић, сувласник компаније рекао је да се ради један погон за прераду парадајза капацитета око 30.000 тона свежег парадајза, где се као готов производ добија томато маса, односно парадајз пире, где је предвиђена производња око 5.000 тона. Рачић је истакао да је ово јединствен пројекат који не ради нико у Србији, те у томе види њихову шансу, а предвиђено је да се пројекат шири по фазама у којима ће бити пет врста производа, а у сам пројекат се укључио и Тетра Пак са 3 мил ЕУР, како би помогао производњу. Вредност пројекта је 11 мил ЕУР.

Подсетимо, председник општине Кула Дамјан Миљанић и Зоран Рачић, сувласник компаније БФВ-Процессинг оф Томато анд Фруитс доо Кула, потписали су у јулу ове године Уговор о отуђењу грађевинског земљишта из јавне својине.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3482899/pocela-gradnja-fabrike-za-preradu-paradajza-u-kuli-proizvodnja-startuje-avgusta-2022

Srodni tekstovi

Оставите коментар