ЕУ са милион евра финансира пројекат за унапређење тржишта меса у Србији

Аутор: Gdjakovic
273 посета

 

У Србији је почела реализација твининг пројекта вредног милион евра, који финансира  Европска унија са циљем подршке успостављању система класификације говеђих и свињских трупова у складу са заједничком пољопривредном политиком ЕУ, саопштено је на свечаном отварању пројекта.

Пројекат траје 18 месеци, а спроводиће га стручњаци из Шпаније и Летоније који ће сарађивати са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије (МПШВ).

Општи циљ пројекта је усмеравање произвођача меса ка захтевима тржишта и потрошача, као и унапређење квалитета производње меса и транспарентности тржишта меса у Републици Србији.

Пројекат би требало да резултира успостављањем обавезног система класификације говеђих и свињских трупова на линији клања и извештавањем њихових цена у складу са прописима Европске уније, као и применом дефиниција, налепница и продајних етикета.

Помоћник министра пољопривреде и вођа пројекта Ненад Катанић објаснио је да ће се током спровођења пројекта радити на успостављању система класификације трупова у складу са заједничком пољопривредном политиком ЕУ, изради подзаконских аката и утврђивању националне формуле за класирање свињских трупова на линији клања.

Активности се односе и на обуке класификатора, контролног тела и надлежних инспекцијских органа и успостављање система потребних за имплементацију правила и мера уређења тржишта, додао је Катанић.

Помоћник министра пољопривреде за међународну сарадњу Ведрана Илић захвалила се у име Министарства Европској унији на континуираној подршци и финансирању пројеката у оквиру инструмента за претприступну помоћ (ИПА), као и обезбеђивању  средстава и за овај пројекат.

Амбасадор Шпаније у Србији Раул Бартоломе Молина истакао је да кроз пројекте сарадње између државних институција Шпаније и Србије, обе земље раде заједно на крајњем циљу побољшања квалитета живота сваког грађанина.

Представник Делегације ЕУ у Републици Србији  Сакеларис Хоурдас поменуо је значај трговине пољопривредним производима, где Србија традиционално више извози него што увози и осврнуо се на значај овог пројекта за усклађивање са стандардима квалитета и испуњавање захтева потрошача.

Srodni tekstovi

Оставите коментар