Произвођачи у Републици Српској траже веће откупне цене млека, могуће несташице у ЦГ

Аутор: draganadpetrovic
322 посета

Произвођачи млијека у Републици Српској траже да откупна цијена млијека буде минимално 1,20 КМ (60 центи)по литри, што је за више од 50 одсто већа цијена од тренутне.Иначе, тренутна откупна цијена млијека у РС зависно од класе креће се од 0,53 до 0,80 КМ.

„На састанку са произвођачима тражили смо да цијена буде минимално 1,20 КМ по литри. Тренутно продајемо од 0,53 (26 центи) до 0,80 КМ (40 центи)и то се нама никако не исплати. Већ пет година тражимо плави дизел, а не добијамо га. Нема више ко да производи млијеко. И по цијени од 1,20 КМ ћемо изгубити произвођаче“, рекао је за „Независне“ Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача – мљекара РС.

Додао је да више нема увозног млијека, али ни меса.

„У малопродаји је млијеко и до 2,50 КМ (1,25 евра), а нама се плаћа 0,80 КМ, па видите колико се узима новца. Млијеко ће енормно поскупити и сиротиња више неће моћи да купује, него само политичари који примају 8.000 КМ (4.000 евра) плату“, навео је Усорац.

Илустрација: Све више проблема са млеком и у региону
Како пишу „Независне новине“ несташица млека прети и Црној Гори. Предсједник Одбора Удружења пољопривредне и прехрамбене индустрије у црногорској Привредној комори (ПКЦГ) Милутин Ђурановић најавио је данас да постоји могућност спорадичне несташице млијека, која, како каже, не би била дуготрајна и већег обима.Ђурановић је то рекао коментаришући одлуку Владе Србије да забрани извоз сировог и пастеризованог млијека.

„Нисам сигуран да тренутно црногорске компаније могу задовољити потребе црногорског становништва за млијеком“, казао је подгоричким Вијестима Ђурановић.

Србија је, наводи се, највећи извозник млијека у Црној Гори, а према подацима Монстата за првих седам мјесеци увезено је млијечних производа у вриједности од 12,66 милиона.

Ђурановић, који је и оснивач мљекаре Лазине, казао је да генерално млијека у региону и Европи недостаје, јер су наишле двије сушне године, а уз то је скочила и цијена инпута, па је чак и Србија, која је земља млијека, дошла у ситуацију да има мањак.

Ђурановић је, наводи се, нагласио да се опет сада, као и за вријеме пандемије вируса корона, показало шта значи домаћа производња.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Proizvodjaci-traze-vece-otkupne-cijene-mlijeka/734591/https://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Moguca-nestasicu-mlijeka-i-u-Crnoj-Gori/734557

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар