Глобалне цене млечних производа на минимуму

Аутор: draganadpetrovic
496 посета

Глобалне цене млечних производа спустиле су се на најнижи ниво у последњих 10 месеци, јер је пад потражње потиснуо у други план чињеницу о недовољној понуди. Посебно је опала тражња из Кине, у којој широко распрострањене мере затварања због ковида-19 узимају данак економији.Силазни тренд се дешава упркос томе што су испоруке млека широм света и даље оскудне због суше на Новом Зеланду и раста трошкова сточне хране за фармере, посебно у Европи и Сједињеним Државама, услед обилних киша у Аустралији и рата у Украјини, преноси Ројтерс.

Илустрација: Цене млечних производа су на десетомесечном минимуму и даље падају

Глобални индекс цена млечних производа пао је ноћас за 5,0 посто, продубивши губитак од 4,1 одсто са претходне аукције одржане почетком јула. Индекс је сада на најнижем нивоу од аукције 7. септембра 2021. године.

Подаци са последње аукције показали су да су купци из Северне Азије, углавном из Кине, куповали осетно мање количине од уобичајених. Производња млека у Европи је и даље изузетно слаба под утицајем енергетске кризе, суше, растућих трошкова инпута и других неповољних економских фактора за пољопривреду, написао је у коментару економиста АСБ банке Нат Келл.

Он је навео да, иако би производња на Новом Зеланду могла да буде боља него прошле године, мало је вероватно да ће надокнадити пад европске производње.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/globus/globalne-cene-mlecnih-proizvoda-na-10-mesecnom-minimumu_1359130.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар