Сремска Митровица поседује највреднији појас на свету?

Фото: (SMP online/Јелена Ивановић)

Аутор: Gdjakovic
444 посета

Холограмска пројекција златног аварског појаса која се, наводно, налази у митровачком Музеју Срема, с несмањеним интересовањем привлачи пажњу не само посетилаца музеја већ и свеукупне јавности. Овај појас је пронађен на падинама Фрушке горе, између села Чалма и Дивош.

Како преноси Сремскомитровачки портал, овај појас је пронађен на падинама Фрушке горе, између села Чалма и Дивош. „Састоји се од десет делова и израђен је од злата, има стаклену пасту као делове украса. На овом драгоценом предмету налазимо више техника израде – ровашење, искуцавање… више од десет техника које су примењене да би тај предмет тако изгледао“, кажу археолози наводећи податак да је појас тежи од једног килограма, преноси овај портал. Златни појас је, по једној верзији пронађен случајно, током пољопривредних радова, а постоји и верзија да је пронађен помоћу металних детектора. Људи који су пронашли појас желели су да га отуђе, а пошто се нису договорили са својим накупцима, полиција их је ухватила, наводи Сремскомитровачки портал. Да није пронађен, највероватније би завршио у иностранству, у нечијој приватној колекцији. Својевремено је суд у Сремској Митровици три пута одбио тужбу Станка Крстића из Дивоша који је захтевао да му држава исплати трећину вредности златног аварског појаса, пронађеног на његовој њиви 1972. године. Одбијен је са образложењем да нема доказа да је златни аварски појас, један од највреднијих античких предмета на свету, пронађен баш на његовој њиви, пише овај портал. Иначе, драгоценост су ископали браћа Славко и Богдан Козак из Чалме, који су појас понудили извесном Миткету Симеоновском из Београда који је требало да га даље препрода, тражећи за њега 320.000 марака. Откривени су пре него што је било каква трансакција са аварским појасом реализована, па су им изречене само условне казне, наводи Сремскомитровачки портал. Златни аварски појас се данас, наводно, налази у једном трезору у Сремској Митровици. „Због безбедности не сме да буде изложен, али било би добро да се уради његова копија, а не само да имамо холограмски приказ“, сматрају у Музеју Срема, преноси овај портал.

Златни аварски појас је 1992. године доспео у Музеј Срема, а његову експертизу урадила је Ивана Поповић, те постоји и публикација о појасу. Сматра се да појас потиче из 6. века, из периода када су Авари опседали град, али и претпоставља да га они нису правили, јер нису имали знање и технологију, већ је вероватно из неке царске радионице отет или добијен за неки откуп. Непроцењива вредност појаса, осим тога што је израђен од злата, огледа се у савршеној изради византијских мајстора. Израђен је техником ливења, украшен ровашањем, филиграном, гранулацијом и уметањем, па од самог погледа на њега посматрачу застаје дах. И после толико година реплика није направљена, иако је на холограм потрошено пуно новца, а према мишљењу стручњака исти посао би урадио и телевизор са слајдовима, док би реплика опет много верније приказала сву раскошност аварског златног појаса. Више вести из овог града читајте на посебном линку

Извор: Данас и https://mitrovica.info/zlatni-avarski-pojas-i-dalje-skriven-od-ociju-javnosti-zasto/

Фото: (SMP online/Jelena Ivanović)

Srodni tekstovi

Оставите коментар