Једни другима помажу у берби малине и вађењу кромпира

Аутор: Gdjakovic
206 посета

Сакупљање кромпира у планинским селима у Горњој Жупи, у селу Плоча код Александровца, приводи се крају. Квалитет кромпира је, кажу, одличан, а задовољни су и овогодишњим приносом и ценом. Произвођачи се, међутим, суочавају са проблемом недостатка радне снаге, па за завршетка бербе организују и породичне мобе.Надморска висина од 1.000 метара у подножју Жељина и Гоча на њиви као у кошници. Милићевићи и Дуњићи, из истог засеока, родбински повезани, сложни и у раду. Лети у брању малина, на јесен у берби кромпира.

Дошла сам да помогнем брату и снаји. На овим просторима нема довољно радне снаге и онда идемо једни другима у испомоћ. Кад је у кругу породице слађе је и лакше. Шала смех и све се заврши на време. Није лако бити савијен цео дан али кад је за брата онда се вреди жртвовати“, каже њихова рођака Данијела Ристовски.“Помоћ је увек добродошла. Вадимо више дана, али радимо углавном фамилијарно, не плаћамо раднике, до сад бар  није морало. – Има ли радника? – На жалост слабо. Скупљање кромпира је 4.000 од осам до самнаест, а за малину буде од седам до деветнаест и било је 5.000 ове године“, објашњава Сања Милићевић из Плоча.

Са три хектара обрадиве земље Драшко Милићевић највећи је произвођач уселу Плоча.“Изванредан је кромпир и доброг квалитета и задовољни смо са приносом ове године. Биће око 20 тона јеловног и биће семенског око 4 тоне отприлике. Све за Нови Сад иде. – Каква је цена?- Тренутно 60 дин на велико, 70 дин на мало, добо је, за ову годину добро“, каже Драшко Милићевић, пољопривредник село Плоча.Некада је за рад било теже, али лепше, јер су су села била пуна, каже деда Миливоје, најстарији медђу Милићевићима.“Најмлађи сад у мојем селу Сања и Драшко, па ти види. Раније то имало народа. Држали смо нон стоп , од тога смо живели, држали смо стоку. Имао сам двадесетину брава оваца, па четири краве, па имао ко то да гледа. Сад у нашем селу нема ништа стоке, мало ја што имам десетину брава оваца, то ти је све“, објашњава Миливоје Молићевић из Плоча. Отуда у Плочи, подно планинских врхова звук меденица заменише трактори, а пашњаке воћњаци и оранице на којима све што се посади роди здраво и обилато.

Извор: РТС

Srodni tekstovi

Оставите коментар