Повртари које је промашила олуја и ине непогоде и који су радили како струка заповеда ове године имају разлога да трљају руке, јер су углавном на пољима или у баштама брали солидну зараду.
Трошкови јесу велики, али има сезона када се тежак рад исплати, а сезона за нама је изгледа таква. У повртарству за то треба доста новца. За сејање кромпира треба спремити по хектару чак 8.000 евра, за шаргарепу и црни лук око 10.000 евра, лубенице око 5.000 евра, пасуља око 2.500 евра.
С друге стране, у солидним годинама и приноси овога поврћа код професионалних повртара могу, на пример, код кромпира и лука да буду 40 до 50 тона по хектару, шаргарепе 60 тона по хектару, пасуља до три тоне по хектару…
Тако за хектар шаргарепе треба уложити око 10.000 евра – 1.180 000 динара, али ако је принос изнад 40 тона по хектару и коштање изнад 30 динара, доноси добит. Шаргарепом се сада навелико тргује у распону од 30 до 60 динара. Килограм шаргарепе од, на пример, 50 динара навелико и принос од 50 тона по хектару доноси 2,5 милиона динара, дупло од уложених 1.180.000 динара, односно по хектару зарада је око 1.320.000 динара.
Илустрација: Код кромпира зарада је мало нижа, али је и улог мањи
Код кромпира зарада је мало нижа, али је и улог мањи. Ко је кртолу продавао у октобру када је цена навелико била од 50 до 60 динара, тај је по хектару, када се одбије 8.000 евра улога – 944.000 динара добио мало више од милион динара зараде, ако је род продао по 50 динара и имао принос од 40 тона по хектару. Са вишом ценом и већим приносом, зарада је и већа.
Тренутно је килограм црног лука навелико 45 динара, а био је у јуну и 75 и 80 динара. Приноси су ове године били различити, код неких професионалних повртара род је био свега 30 тона по хектару, а у добрим годинама могу да буду и 80 до стотину тона.
Уколико се помножи 30 тона по хектару са 45 динара добије се 1.350.000 динара или 2.250.000 динара када је лук вредео навелико 75 динара. Зарада у оба случаја постоји јер сетва по хектару од око 10.000 евра – 1.180.000 динара је исплаћена.
Молски мали повртари који су сејали першун задовољни су ценом килограма першуна који на пијацама продају за 300 динара по килограму, а навелико пет до 10 килограма за 250 динара килограм.
Кажу да зараде има и да је најбоље да се сеје више повртних врста, јер се онда приходи и губици преливају и могу покривати трошкови оног поврћа које је подбацило.
По хектару се, напомињу, код професионалних произвођача може добити 20 тона першуна.
Илустрација: На домаћем тржишту немамо довољно пасуља па је врло перспективан за узгој
У пасуљу је будућност
Др Ђорђе Војновић са Пољопровредног факултета у Новом Саду рекао је за „Дневник” да се код нас сеје више од 40 различитих повртарских врста, али да је око 30 економски значајно
– Током протекле године, најисплативија производња остварена је код црног лука и стандардно код паприке и парадајза. Пошто на домаћем тржишту немамо довољно пасуља и кромпира те две повртне врсте могле би бити перспективне за домаће повртарство.
Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4291962/povrce-donosi-milionsku-zaradu-ovo-je-dobro-da-se-poseje
ФОТО: Pixabay