Стигао је домаћи пасуљ

Аутор: Gdjakovic
117 посета

У то­ку је же­тва па­су­ља, па ће и чор­ба­стог и пре­бран­ца би­ти од оног убра­ног на вој­во­ђан­ским по­љи­ма.
По­вр­та­ри ко­ји су га се­ја­ли ка­жу да је же­тва по­ра­ни­ла за око две сед­ми­це због троп­ске кли­ме. Они ко­ји су већ ски­ну­ли но­ви род у Бач­кој и Ба­на­ту ка­жу да су углав­ном за­до­вољ­ни при­но­си­ма, има­ју­ћи у ви­ду кли­мат­ске усло­ве у ко­ји­ма је па­суљ са­зре­вао, али на­по­ми­њу да је па­су­ља би­ло лањ­ске го­ди­не ви­ше, ма­да је и про­шле го­ди­не би­ла су­шна кли­ма и би­ла су­пер­ће­лиј­ска олу­ја.

Ду­го­го­ди­шњи про­из­во­ђач па­су­ља из Зма­је­ва код Вр­ба­са Про­ки­ца Ко­би­ла­рев ка­зао је за Днев­ник да је имао со­ли­дан при­нос, зе­ле­ног је до­био око 1,8 то­на по хек­та­ру, а ша­ре­ног око 2,1 то­не по хек­та­ру.

– Бр­же је до­спео не­го ла­не, али сам га и ра­ни­је по­се­јао због то­плог про­ле­ћа, већ 24. апри­ла. Ра­ни­јих го­ди­на се­јао сам по­сле 1. ма­ја – ка­зао је Ко­би­ла­рев.

– Па­су­љу је ове го­ди­не ште­ти­ла вру­ћи­на ко­ја је би­ла 15. ју­на пре ове африч­ке то­пло­те и она је пр­во на­не­ла ште­ту да при­но­си бу­ду ни­жи, а он­да и са­да­шње ви­со­ке днев­не тем­пе­ра­ту­ре, прем­да је па­суљ до­спе­вао под си­сте­мом за на­вод­ња­ва­ње.

Ко­би­ла­рев ка­же да ће и до­го­ди­не се­ја­ти па­суљ, а где ће ово­го­ди­шњи про­да­ти још не зна јер тре­ба да га до­ра­ди.

Та­ко­ђе, ви­ше­го­ди­шњи про­из­во­ђач па­су­ља из Рав­ног То­по­лов­ца у оп­шти­ни Жи­ти­ште Дра­ган Ла­кић ни­је баш нај­за­до­вољ­ни­ји ово­го­ди­шњим при­но­сом, а до­био је око 600 ки­ло­гра­ма по ју­тру.

– При­но­си би мо­гли да бу­ду и ве­ћи, али је кли­ма по­ква­ри­ла род, јер па­суљ во­ли ка­да се сме­њу­је то­пло вре­ме и ки­ша.

Ла­кић ка­же да је се­јао сум­по­раш и це­ло­куп­ну про­из­вод­њу па­су­ља ра­дио по­мо­ћу ме­ха­ни­за­ци­је. И ње­гов па­суљ је био под си­сте­мом за на­вод­ња­ва­ње јер без во­де, ка­же, ви­ше не вре­ди кре­та­ти у про­из­вод­њу ни­јед­ног по­вр­ћа, по­го­то­во без си­сте­ма за на­вод­ња­ва­ње не сме да бу­де по­вр­ће ко­је се ра­ди на ве­ли­ко.

Што се ти­че про­да­је па­су­ља, Ла­кић ка­же да не бри­не. – Све продам на­куп­ци­ма од ку­ће и углав­ном сам за­до­во­љан це­ном. Ки­ло­грам сум­по­ра­ша на ве­ли­ко ко­шта 450 ди­на­ра – на­вео је.

На пи­ја­ца­ма тек тре­ба да стиг­не но­ви род, а у мар­ке­ти­ма га има у по­ну­ди, са­мо што се ве­ро­ват­но не ку­пу­је. Па­суљ као нај­о­ми­ље­ни­је до­ма­ће је­ло не при­ја то­ком лет­ње же­ге, већ се при­пре­ма ка­да за­хла­ди. Нај­бо­ље га је је­сти то­ком зи­ме.

Ки­ло­грам гра­ди­штан­ца про­да­је се у ве­ли­ким мар­ке­ти­ма од 300 до 320 ди­на­ра, бе­ли ко­шта од 250 до 450 ди­на­ра, а круп­ни бе­ли за 300 ди­на­ра ки­ло­грам.

Па­су­ља има­мо 1,1 то­ну по хек­та­ру, а мо­гли би ду­пло

У на­шим агро­е­ко­ло­шким усло­ви­ма, у не­по­вољ­ним го­ди­на­ма по­пут про­шле 2023. го­ди­не, не­га­тив­ни ефек­ти су­ше и ви­со­ких тем­пе­ра­ту­ра до­ве­ли су до знат­но ни­жих при­но­са па­су­ља, ко­ји су, у про­се­ку, из­но­си­ли 1,1 то­ну по хек­та­ру – из­ја­вио је до­цент др Ђор­ђе Вој­но­вић са По­љо­при­вред­ног фа­кул­те­та у Но­вом Са­ду.

Ме­ђу­тим, уз при­ме­ну са­вре­ме­не агро­тех­ни­ке и ко­ри­шће­ња сер­ти­фи­ко­ва­ног се­тве­ног ма­те­ри­ја­ла, на­вео је др Вој­но­вић, мо­гу­ће је без про­бле­ма оства­ри­ти при­но­се од нај­ма­ње две до две и по то­не по хек­та­ру.

– У 2023. го­ди­ни под па­су­љем је би­ло 7.035 хек­та­ра, са ко­јих је до­би­је­но 7.865 то­на. Про­се­чан при­нос по хек­та­ру био је 1,1 то­ну по хек­та­ру – на­гла­сио је до­цент др Ђор­ђе Вој­но­вић.

З. Де­лић

Извор: Дневник.рс

Srodni tekstovi

Оставите коментар