Мања понуда подигла цену паприке

Аутор: draganadpetrovic
509 посета

Банатски Брестовац код Панчева познат је по бројним успешним произвођачима паприке. Једни од ретких који је још увек узгајају под отвореним небом, а не у пластенику, јесу чланови породице Стошић.

Породица Стошић деценијама узгаја паприку. Ове године на 60 ари очекују око 20 тона и добру зараду. Једни су од ретких који се на овај начин баве производњом паприке, јер је овако много теже због променљивог и нестабилног времена, а ове године било је много кише, а температуре су биле екстремне за паприку. Да би се успело неопходно је применити све агротехничке мере на прави начин.

– Све треба на време урадити да би све било како треба. Не може да се ради од данас до сутра. Задовољан сам са ценом, јер је понуда паприке мања, а видећемо шта ће рећи купци – каже Иван Стошић.

Илустрација: Породица Стошић деценијама узгаја паприку

Иван је овај посао наследио од оца Чедомира који му сад помаже у послу и, како каже, није му тешко.

– Много теже је било раније него сада кад је све аутоматизовано. Ту су прскалице, системи за наводњавање кап по кап, а пре смо све радили ручно. Натапали смо земљу, на леђима смо носили канте за прскање и није било као сад, али опет је могло да се заради – Чедомир Стошић.

Ове године Стошићи су уградили и соларне панеле тако да очекују и мање трошкове за електричну енергију, па ће уз повољну цену паприке укупна зарада бити још већа.
Иначе, цена паприка у београдским супермаркетима је од 250 до 350 динара, а лично је и на пијацама.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4370491/manja-ponuda-paprike-proizvodjaci-iz-okoline-panceva-zadovoljni-cenom

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар