Зашто треба јести цвеклу?

Аутор: draganadpetrovic
814 посета

Цвекла је поврће које треба уврстити у свакодневну исхрану. Поготово током хладнијих дана, цвекла је поврће које треба да се нађе на трпези јер је изузетно здрава. Захваљујући високом садржају гвожђа и витамина, цвекла чува организам од вируса и јача крвну слику.
Препоручљива је посебно за анемичне особе, али поред здравствених може се користити и у друге сврхе – за негу косе и негу коже. Уколико имате проблема са опадањем косе препоручује се да пијете сок од свеже цвекле, који је богат разним протеинима, калијумом, фосфором, калцијумом, као и витаминима Б и Ц. Сви ови састојци побољшавају циркулацију власишта, а поспешују и раст косе.

Илустрација: Најздравија салата је од цвекле/ Фото: Pixabay

Мешавином сока од цвекле и сирћета, исперите косу после прања бар једном недељно како бисте очистили кожу главе и уклонити перут. Цвеклу можете користити и у нези коже
Цвеклу средње величине исцедите, и тим соком уз помоћ вате или памучне газе премажите лице. Исперите га након 10 минута и умијте се благим сапуном.

Овај третман понављајте једном недељно, по могућности пре спавања, а кожа ће вам бити видно свежија и без акни. Такође, сок од цвекле може вам помоћи и код флека на лицу.Сок од цвекле такође решавају и проблем перути, као и суве или масне косе.

Извор: https://www.b92.net/zdravlje/prevencija.php?yyyy=2021&mm=10&dd=16&nav_id=1937325

Srodni tekstovi

Оставите коментар