Домаћин из Ћуприје има највећу колекцију сорти парадајза

Аутор: Gdjakovic
560 посета

АНТИЋИ, из Ћуприје, који годинама чувају семена разних парадајза из целог света, у семенској бази имају више од 360 сорти, а како би је сачували занављају је сваке треће године.

По броју сорти парадајза које расађују сваке године вероватно су први на Балкану, а могуће је и да их имају највише, јер им семе шаљу из свих делова света. Тренутно су убрали 116 „врста“, а још педесетак сазрева у пластеницима.

Глава породице, Живојин Жика (47), који је пре две године укрштањем произвео сорту џиновско срце, чији је један плод достизао готово два килограма, о чему су писале „Новости“, укрштањем је створио 11 нових сорти. Сваку од њих „развијао“ је од седам до десет година. За пет сорти дао је имена чланова своје породице, а бирао их је према њиховим карактерима.

– Најтеже је било направити парадајз „жикино срце“, јер сам хтео да створим најкрупнију сорту која ће лако и брзо да роди, да јој цвет не опада, да подноси високе температуре, да буде отпорна на болести и да подједнако успева у пластенику и у пољу. Парадајз који сам назвао по сину Душану (23), апсолвенту грађевине, је чери сорта, која је темељита, устаљена и поуздано рађа. По ћерки Теодори (13) име сам дао детерминантној сорти шљивара, јер је мала, тврда, тврдоглава, али отпорна и јака. По сину Јовану (21), студенту Факултета педагошких наука у Јагодини, назвао сам раскошан и крупан парадајз. Други крупан, нежне спољашњости, али укусан и сочан, „крстио“ сам по супрузи Јасмини – прича Жика.

ПРИХРАНА ОД ГАВЕЗА, СЛЕЗА…

БРОЈАО сам до 350, па престао. Знам име сваке сорте, јер волим да их узгајам. Онај ко то не воли, може непрестано да гледа сорте, али никада неће да их запамти. Производња је искључиво органска. Користимо микроорганизме, биљне амино киселине, а прихрану добијамо ферментацијом биљака гавеза, тушта, коприве и слеза – открива Жика.

Фото: З. Глигоријевић

Извор:

https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1269555/rekorderi-balkanu-porodica-antic-cuprije-uzgaja-cak-360-sorti-paradajza-foto

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар