Црна трулеж грожђа и како се заштитити

Аутор: draganadpetrovic
533 посета

Гљива проузроковач црне трулежи грожђа (Guignardia bidwellii) презими у мумифицираним гроздовима заосталим на чокоту или опалим бобицама на површини земље. Кишовито пролеће, честе падавине у време цветања винове лозе, стварају повољне услове за остваривање инфекције овом гљивом, развој и ширење болести. Споре које се ослобађају у пролеће, оставарују инфекцију зелених делова винове лозе.

Могу бити нападнути сви млади делови биљке, лист, петељка листа, ластар, грозд. Патоген се капима кише, ветром, преноси на листове, а потом на гроздове. Симптоми болести на листовима се мнифестују као појединачне пеге, направилног обилка, светло смеђе боје, мада боја зависи и од сорте. У оквиру пега се уочавају црна телашца, пикниди. Обод пеге је тамномрке боје. Дугуљасте тамно смеђе до црне пеге настају на петељкама листова, и за последицу могу имати сушење целог листа. Пеге на бобицама су у почетку ситне, тачкасте, бледо смеђе боје са црвенксто мрким прстеном. Са развојем болести се шире, обухватајући целе бобицу која се смежурава и суши. Може бити захваћен и цео грозд. Заражене бобице су тамно љубичасте боје са великим бројем црних плодоносних тела.

 

 

Илустрација: Заражене ластаре и гроздове треба уклонити са чокота и уништити

Мере заштите подразумевају примену механичких и хемијских мера. Заражене ластаре и гроздове треба уклонити са чокота и уништити. Заоравањем зараженог лишћа, као и бобица, смањује се инфективни потенцијал патогена. Редовним мерама заштите фунгицидима за сузбијање пламењаче винове лозе, уједно се спроводи и заштита од овог патогена.

Бојана Карапанџић, дипл.инж.пољ.

Извор:https://jugpress.com/poljoprivreda-crna-trulez-grozdja/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар