Др Иванишевић о мукама виноградара и стању у виноградима ових дана

Аутор: Gdjakovic
333 посета
НОВИ САД –  Стање у виноградима за сада је задовољавајуће упркос падавинама, кажу произвођачи и стручњаци. Винова лоза налази се у фази интензивног раста и време је за заштиту од биљних болести и за друге агротехничке мере које, због учесталих падавина, не могу да се примене.

Виногради Дражена Ђурђића из Сремских Карловаца простиру се на око девет хектара. Засади су различите старости, а присутан је и различит сортимент прилагођен потребама потрошача са различитих тржишта.

виноград

Извор: РТВ

Дражен Ђурђић из Сремских Карловаца каже да су домаћини стањем винограда сада сасвим задовољни.

„Ми смо већ обавили три агротехничке мере што се тиче заштите винограда. Као што видите сами зелена маса и коров све буја и све расте, и морам нагласити да је, бар из нашег угла, ова година слична прошлогодишњој – имамо дуг кишовит период, и претпостављам и очекујем, да ћемо имати сада и нешто дужи период суша. То је за нас доста изазовно и тешко с обзиром да ће фаза фенолне зрелости, коју очекујемо почетком септембра, бити сигурно угрожена и ове као и прошле године“, оцењује Ђурђић

Стручњак за виноградарство, професор доктор Драгослав Иванишевић са новосадског Пољопривредног факултета указује на то да је стање винове лозе за сада добро, али да честе падавине ометају виноградаре да на време ураде важне агротехничке операције у вишегодишњим засадима винове лозе.

„Ове падавине, које тренутно трају и смена сунца и кише, и релативно топло време, изузетно погодују развоју гљивичних болести, како пламењаче, тако и пепелнице и тренутно у винограду има највише проблема у вези са заштитом од ових патогена. Јер виноградари не могу због падавина да уђу у своје винограде. Врло су честе падавине, тако да и ефекат примене препарата не би био како треба, јер треба да прође одређен број сати након примене третмана“, објашњава др Иванишевић.

У наредном периоду према његовим речима, виновој лози би погодовало време без падавина, са умереним температурама, нарочито у фази цветања винове лозе, фенофази развоја која јој предстоји .

Извор:

https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/loza-dobro-napreduje-zastitne-mere-tesko-primeniti-zbog-padavina-(video)_1450401.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар