Вучића у Тополи дочекали Владика Јован и министар Недимовић са представницима Општине Топола

Аутор: Gdjakovic
369 посета

ТОПОЛА- Председник Србије Александар Вучић је данас, током обиласка Краљеве винарије у Тополи, обећао да ће држава помоћи финансијски реализацију пројекта рекоснтрукције и адаптације винарије, која ће коштати око 200 милиона евра.

Директор Регионалне агенције за развој из Крагујевца Ненад Поповић је, представљајући план радова председнику Вучићу, рекао је да ће цена бити 200 муилиона евра и да се не тражи ни динар из буџета Србије, јер ће посао бити финансиран уз помоћ Министарстава за европске интеграције, Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Делегације ЕУ у Србији.

Он је обавестио председника да се Удружење винара Шумадије, које броји 46 чланова, ангажовало да помогне и већ је обновило мањи део простора и купило лабораторију у којој се експериментише са производњоим вина из аутохтоне сорте гроууђа прокупац.

„Радимо са њима да бисмо створили идентите наше Шумадије и Србије. Неопходно је да се интервенише на објекту, јер је деценијама запуштан, тако да прети рушење крова и свега остлаог. Ради се о програму за унапређење туризма и културног наслеђа”, рекао је Поповић.

Објаснио је да ће бити реконструисана читава зграда уз проширење салом у којој ће туристи дегустирати вина, простором за паковање вина, продавницом и рестораном укупне површине 1.100 квадратних метара.

„Ради се о 1.400 квадратних метара крова који највише угрожава објекат и све то по захтевима Завода за заштиту споменика културе. Тражхе да обнову радимо по технологијама од пре 100 година, а завршетак радова се очекује 2023. године”, рекао је Поповић.

Вучић је ипак најавио да ће држава помоћи, мада је оценио да су радови скупи.

„Нека дају из европских фондова колико могу, остатак ћемо ми да дамо, само није јефтино. Не знам зашто кошта 1.600 евра по квадрату”, зачудио се Вучић.

Председник је обавештен да је 2007. када је соновано Удружење винара Шумадије у њему било пет-шест винарија, а да их данас има 46 укупно, на шта је Вучић одговорио да су Шумадија и Фрушка гора постали центри винарства у Србији.

Он је рекао да има произвођача у Шумадији који праве одличан прокупац и да је то вино наша велика шанса у извозу.

5.000 динара за младе – Вучић најавио нову помоћ државе

„Ако завршимо како треба Споразум о слободној трговини са Кином, онда наша вина на том тржишту са 30 одсто нижом ценом могу да имају добру прођу, посебно што је тржисте огромно”, рекао је Вучић

Приметио је да наши винари напредују у квалитету и да су у региону само неки произвођачи за нијасну испред нас по квалитету, али сви остали нису.

„Ми ћемо да задржимо сајам вина у оквиру Отвореног Балкана заувек у Србији и следеће године ћемо да имамо још виш излагача и купаца”, најавио је Вучић.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да је вино које је извезено у Кину са Фрушке Горе постигло цену шест до седам евра по флаши, док се у Русији продаје по 3,4 евра.

Вучић је закључио да нам недостају виногради и додао како то не разуме, јер држава огроман новац даје за нове засаде.

Он је потом обишао музеј у склопу Краљеве винарије у коме су међу експонатима парма преса за грожђе, велики декантер, буре које су Словенци поклонили краљици Марији са њеним иницијалима, као и три винска бурета, поклон Србије, Словеније и Хрватске краљу Александру И Карађорђевићу на којима су урезани почетни стихови химни трију народа.

У Тополи се овог викенда одржава тродневна традиционална манифестација „Опленачка берба” 59, пут заредом, у оквиру које су организовани Сабор изворног народног стваралаштва, као и бројна такмичења и изложбе традиционалних гастрономских специјалитета, вина и ракије.

Председника Вучића су у Тополи дочекали министар пољопривреде, шумарства и вододпривреде Бранислав Недимовић, председник општине Топола Владимир Радојковић, владика шумадијски Јован и народни посланик Драган Јовановић.

Тродневна манифестација „Опленачка берба” одржава се овог викенда 59. пут у Тополи и има привредно-туристички карактер.

У оквиру ње одржава се и Сабор изворног народног стваралаштва, као и бројна такмичења и изложбе традиционалних гастрономских специјалитета, вина и ракије.

https://www.politika.rs/

Фото: Инстаграм налог Председника Вучића – Будућност Србије

Srodni tekstovi

Оставите коментар