Српске јабуке, сокови и мед на сајму у Јордану

Аутор: draganadpetrovic
302 посета

Привредна комора Србије у сарадњи са Швајцарским програмом за промоцију увоза (SIPPO) организовалa je посету српских компанија сајму прехрамбене индустрије и технологија- Food and Technology Expo 2022 у Јордану од 13. до 19. августа. Широку извозну понуду замрзнутог воћа и поврћа, нискокалоричних џемова, сокова, јабука, меда као и воћних намаза, каша и пиреа иностраним партнерима представиле су компаније ИТН, Будимка, ПИК Бечеј, Медино и Агроунија. Српске компаније имале су и пословне разговоре са око 30 јорданских компанија из сектора прехрамбене, хемијске и индустрије прераде метала, а програм посете обухватио је и састанак са представницима Удружења привредника Јордана као и посету малопродајним ланцима и фабрици кондиторских производа Ал Захра.“Србија и Јордан поред међусобне сарадње, могу да својим пословним заједницама омогуће добру платформу за излазак на тржишта земаља које их окружују. Јордан може да буде платформа за излазак српских компанија на тржишта Ирака и Саудијске Арабије, са којима Јордан има традиционално добро развијене пословне контакте, док Србија може да буде одлична платформа за сарадњу Јордана са тржиштем региона Западног Балкана, али и Европе“, рекла је Данијела Стрижак, помоћник директора Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС.

Додаје да Јордан има потписане споразуме о слободној трговини са Сједињеним Државама, Канадом и Сингапуром, као и са земљама ЕФТА, ГАФТА (Велика арапска зона слободне трговине), Египтом, Мароком и Тунисом, што пружа велике инвестиционе могућности.Српска привредна делегација имала је и пословне састанке са Удружењем привредника Јордана уз присуство компанија из сектора прехране, али и трговине, финансија, грађевинске индустрије, услуга и из сектора женског предузетништва. Абдул Халим Абдин, члан Управног одбора асоцијације истакао да Јордан системски ради на јачању сектора производња фосфата и вештачког ђубрива, фармацеутске и текстилне индустрије, и додао да су то производи и услуге које Јордан може да понуди Србији.

Илустрација: Српска смрзнута малина позната по свом квалитету

„Привредне асоцијације две земље треба континуирано да раде на анимирању привредника и привлачењу инвестиција“, рекао је Александар Николић, директор Представништва ПКС у Израелу, који је поздравио присутне у име председника ПКС и додао да је ова посета значајна за даље позиционирање српске привреде на простору Блиског истока. Истакао је капацитете бенефита прехрамбеној индустрији сарадњом са пољопривредним факултетима и агритек сектором у Србији, те неопходност оптимизације транспортних трошкова регионалним концептом, као и системског рада на превазилажењу оптерећења конкурентности базираних на царинским дажбинама.Како је истакнуто на састанку, Србија и Јордан могу да сарађују и на размени знања и искустава посебно у области информационих технологија, а имајући у виду компаративне предности Јордана, као “Силиконске долине“ Блиског истока и Србије у којој овај сектор генерише 10 процената БДП-а и представља један од најзначајнијих извозних потенцијала.

Илустрација: И џемови су имали прилику за представљање
Прехрана, сајбер безбедност и медицински туризам сектори од интереса за сарадњу
На основу података Републичког завода за статистику, робна размена Србије и Јордана у прошлој 2021. години, износила је свега 7 милиона УСД, од чега је извоз из Србије износио 5,1 милиона УСД, а увоз из Јордана 1,9 млн УСД. Србија је у Јордан навише извозила тегљаче за полуприколице и цигарете. Потенцијали у сарадњи са јорданским тржиштем идентификовани су у области пољопривредно-прехрамбеног сектора, у сектору технолошких иновација (HealthTech, IT, Software, Gaming), сајбер безбедности и сектору медицинског туризма. Јордан производи и извози фосфате који представљају неопходну сировинску базу за развој наше индустрије.

Извор: https://pks.rs/vesti/srpska-prehrambena-industrija-na-sajmu-u-jordanu-6921

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар