Српска шљивовица продата по вртоглавој цени на аукцији

Аутор: draganadpetrovic
183 посета

Дестилерија „Емперус“ код Раче крагујевачке проглашена је за трећу најмодернију дестилерију на свету док у Европи држи прво место. Једина за сада производи ракију са заштићеним географским пореклом из Србије, шумадијску шљивовицу, а такође држи рекорд у категорији најскупље проданог пића из Србије. Боца стара тридесет година продата је прошле године за невероватних милион и 750 хиљада динара на светској аукцији.
Производња ракије у дестилерији „Емперус“ наставак је породичне традиције домаћина Сенића из родног места вожда Карађорђа која је отпочела 1935. године.

Врата најмодерније дестилерије у Европи и треће по савремености у свету отворио нам је Марко Станковић менаџер у „Емперусу“ који нам је и показао најсавременије казане и изуме.

„Један од изума који нам је у аманет оставио Драгомир Сенић, а касније и његов син Василије Сенић, јесте да се коштица одваја од воћа и да ништа што би дало горчину од укуса не заврши у ракији. Прерада воћа се врши тако што јестиви делови плода заврше у ракији, дакле само плод који можете да поједе са траке. Тако прерађени плодови иду у ферменторе који имају изум мешача кљука који је јединствен у процесу производње ракије и којег смо ми измислили и он је први пут имплементиран на нашим казанима. Уз то имамо Сименсов софтвер који је Сименс први пут имплементирао у процесу производње ракије у једној дестилерији и то баш код нас, где пратимо стање у сваком ферментору“, каже за РТВ Марко Станковић, менаџер за односе са јавношћу у дестилерији „Емперус“

Шумадијска шљивовица из ове дестилерије прва је и једина ракија која има ознаку заштићеног географског порекла, а која долази из Србије. Ова ракија мора да одлежи 18 месеци и то у храстовим бурадима.

„Одлучили смо се за овај корак како би заштитили благо Србије, како бисмо заштитили српску ракију, шумадијску шљивовицу која долази од најквалитетнијих плодова црвене ранке, чачанске лепотице и чачанске родне. То је био јако напоран и јако скуп процес за нашу дестилерију али и јако неопходан како бисмо показали да Србија има ракије и алкохолна пића која су највећег могућег квалитета и која могу да се такмиче са било којим светским алкохолним пићима. Безброј пута су нас странци питали да купе сву количину ракије, међутим то није поента у нашој дестилерији. Поента је да изградимо бренд и изградимо ракију која ће сутра моћи да победи и друга светска јака алкохолна пића и која ће да промовише српску шљивовицу као српски бренд“, додао је Станковић.

Илустрација: Српска ракија може да стане раме уз раме са познатим брендовима алкохолног пића

Спој традиционалне рецептуре која се преносила са генерације на генерацију довела је до тога да Емперус има најбоље оцењену српску ракију и да исту ту ракију прода за скоро 15 хиљада евра.

Према Станковићевим речима, „Емперус резерва антика“ је произведена у ограниченој серији од 954 боце.

„Прва боца савршенства је продата на светској аукцији и то по цени од 1 750 0000 динара што је уједно и чини и најскупље продатим алкохолним пићем из Србије свих времена. Та ракија је одлежала 30 година у храстовим бурадима, од храста китњака, а њу су произвели Василије и Слободан Сенић, по старој технологији и успели су да продају ту ракију која је недавно добила оцену од 19,9 па је и најквалитетнија српска шљивовица свих времена. Производња ове ракије није била ни мало лака и ретко који дестилат може да догура до њеног квалитета и да буде после толико година таквог укуса, мириса и боје и да када извадите из бурета и флаширате постане право савршенство“, додаје технолог дестилерије „Емперус“.

Због капацитета производње од 280 хиљада литара годишње засади воћа ове дестилерије се простиру на скоро 60 хектара. А да бисте добили квалитетну ракију потребно је да користите здраве воћне плодове.

„Бере се искључиво ручно и беру се плодови који су зрели и то само у временском периоду када наши агрономи изађу са нашим технолозима и процене да ту шљиву са тог засада можемо да уберемо само у периоду од неколико дана те године и после тога се шљива више не бере, нити се бере било како другачије осим ручно. Само воће које је за конзумацију иде у производњу и прераду, не скупља се са пода и ми не дозвољавамо воћу да дође у тај стадијум“, закључује представљање менаџер за односе са јавношћу у дестилерији „Емперус“ Марко Станковић.

Поред заштићеног географског порекла, најскупље продане и најбоље оцењене српске шљивовице свих времена „Емперус“ има и бројне награде за најбољу ракију од дуње.

Све ово говори у прилог томе да српска ракија може да стане на мегдан светски познатим пићима попут вискија, брендија и коњака.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/magazin/nauka-i-tehnologija/sljivovica-iz-sumadijske-destilerije-na-svetskoj-aukciji-prodata-za-15-hiljada-evra_1524531.html

Srodni tekstovi

1 коментар

Rade 16. март 2024. - 18:23

Prva geografski zaštićena rakija šljivovica prepečenica je još osamdesetih godina prošlog veka proizvodjača tadašnjeg preduzeća POVLEN iz Kosjerića,čiju tradiciju nastavlja danas DESTILERIJA ZARIĆ iz Kosjerića.Poslove oko zaštite je radio vrhunski stručnjak Prof.dr.Rade Paunović dugogodišnji šef katedre za alkoholna pića Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.
Pozdrav.

Одговори

Оставите коментар