Просуо 9000 литара млека за две недеље, а ево шта сада ради

Аутор: Gdjakovic
354 посета
Произвођачи млека из Општине Богатић Слободан Бркић и Милан Пајић не просипају више у канализацију по 700 литара млека дневно јер су почеле да га купују млекаре „Имлек” и „Уб”. Бркић је, за Бету рекао да је „Имлек” јуче преузео прву количину млека које производи на фарми, након анализе његовог квалитета. Тим произвођачима је, пре двадесетак дана откуп отказала „Златиборска млекара” са образложењем да је на тржишту вишак и да не могу да га продају.

Они су две недеље сваки дан у канализацију просипали по око 700 литара јер иако су понудили да га поклоне тако што би га нека млекара прерадила и дала бесплатно, ниједна се није јавила за ту хуману акцију. Ипак, после састанка у Влади Србије пре недељу дана, „Имлек” и „Млекара Уб” пристали су да купују од та два фармера. Бркић је казао да верује да су то учиниле на притисак представника Владе Србије. Обе млекаре почеле су да им преузимају млеко, али им још нису саопштили цену. „Нисмо у прилици да постављамо услове. Цена млека је остала отворено питање. У овом тренутку је најважније да га не просипамо у канализацију”, рекао је Бркић.

Навео је да му је „Златиборска млекара” за литар плаћала 63,30 динара и да та цена не покрива ни све трошкове хране, а да су у „минусу” за трошкове рада и електричне енергије. За две недеље је просуо 9.000 литара млека и изгубио око 700.000 динара. Напоменуо је да су млекаре на последњем састанку у Влади Србије тврдиле да су марже на млеко и млечне производе у трговинама огромне, а у продавницама кажу да зарачунавају маржу од осам до 11 одсто, зависно од производа.

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/555820/mleko-proizvodjaci-bogatic-mlekara

Srodni tekstovi

Оставите коментар