Зашто су огорчени ракијаши у БиХ?

Аутор: draganadpetrovic
459 посета

Преднацрт закона о ограничавању личне производње ракије на 20 литара ради приступа ЕУ није наишао на разумевање љубитеља овог пића.Они, како кажу, за личну употребу произведу и до 200 литара.
Иако се ради тек о преднацрту регулације производње алкохолних пића, ракије и ликера у ФБиХ, тако да ће га у већим количинама моћи производити и продавати само правне и физичке особе уписане у регистар, они који већ годинама справљају ова пића сматрају да су потребни амандмани како би се до краја дефинисао предлог нацрта те да слични закони, који су прихватљиви, већ постоје у земљама региона, преноси портал Кликс.

Бошко Јефић, један од организатора међународног фестивала ракије „Златни чокањ“, који сваке године у Зеници организује међународни сајам ракије и ликера, казао је да се доста панике дигло због нацрта, што је јасно да није добро дефинисан.

„Тај закон ми се и свиђа и не свиђа. Не свиђа ми се јер су узели закон из Хрватске, а нису из Србије, који је прилагођен. Србија, иако није ЕУ, преписала је закон од Мађарске и дефинисала га себи како им одговара. Још једна примедба је и та да преџакон предвиђа регистрацију. Није спорно да се региструјемо и да држави треба новца, али се морају олакшати друге ствари да би се могао тако оптеретити сељак који производи ракију“, казао је Јефић.

Илустрација: Само за славу се попије 20 литара ракије/ Фото: Pixabay

Појаснио је да се мора пронаћи начин да људи могу да изврше регистрацију и регуларно продају ракију.

„Имамо апсурд да је производња вина одвојена од производње ракије. Вино може бити домаћа радиност, што значи да је олакшана производња, да се може правити и на селу без пословног простора, а ракија не може да буде домаћа радиност и морамо имати пословне просторе и друге технолошке услове које су дефинисали. У производњи ракије морате имати запосленог технолога, е сада замислите колико бисмо их требали имати сви ми који производимо ракију“, појашњава саговорник портала.

На питање колико ракије се произведе за једну годину, Јефић је казао да све зависи од тога да ли је година родна. Према његовој рачуници, од 500 килограма јабуке добије се око 50 литара ракије, али веома лако с добром годином буде и више од две тоне јабука, што је довољно за 200 литара ракије.

„Апсурд је говорити о количини. Нико није дао ове године да пропадне јабука, људи су се максимално трудили да искористе род. Апсурдно је ограничити производњу на 20, 30 или 50 литара..“, појашњава Јефић те додаје да се никоме не може забранити производња, али да се то мора дефинисати као што је некад било, кад се порез плаћао на бачве.

А колико ракије се попије за једну годину, колико потроши на облоге, подели и прода, објашњава Јефтић, зависи од чланова породице, слава, рођендана, благдана, утакмица на телевизији….

„Код нас је специфична ситуација, јер у години имате 4-5 светаца, Божић, рођендане чланова породице, Васкрс, славе и бројне друге манифестације. Имате по 30-ак гостију и оде десет литара сад па сад. Закључак је да нико не бежи од закона, далеко од тога, али развијеније земље су то фино дефинисале. Међутим, морамо обратити пажњу на сељака. Ја у овом уживам, није битна зарада, ствар је традиције која се већ 70 година преноси с колена на колено само у мојој породици“, изјавио је он.

Илустрација: Апсурд је огранићавати количину ракије

Решење види у томе да треба олакшати регистрацију, да они који имају свој обрт, радиност или традиционални занат то тако и региструју. Своје производе потом морају слати на анализу у институт те по завршетку анализе треба да буде омогућена куповина акцизних маркица, чиме би и држава профитирала.
„Ја сам за закон, нека постоје и контроле и држава нека има добит, али све се мора олакшати. Треба заузети јединствен став, а надам се да ће ускоро произвођачи ракије у ФБиХ направити и удружење те заједнички деловати на усаглашавању оваквих нацрта“, закључио је Јефић.

Извор:https://www.b92.net/biz/vesti/region/proizvodaci-rakije-za-slave-se-popije-20-litara-ogranicenje-apsurdno-2064876

Srodni tekstovi

Оставите коментар