Ловачки савез Србије обележио 125 година постојања

Аутор: Gdjakovic
867 посета

БЕОГРАД, 30.октобра (Тањуг) – Ловачки савез Србије обележио је данас 125 година од оснивања, а поводом значајног јубилеја додељена су највиша ловачка одликовања државним институцијама са којима то удружење, које броји 85.000 ловаца, има добру сарадњу и заједничке циљеве.

Осим чланова Савеза, свечаности у Дому гарде Војске Србије присуствовали су и председник Народне скупштине Ивица Дачић и министар унутрашњих послова Александар Вулин, који су у име Скупштине Србије и МУП-а примили плакете удружења.

Та признања додељена су и Министарству одбране и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде које је ресорно задужено за ловство.

Фото: Ловачки савез Србије

Дачић је, након уручења плакете, рекао да се обележава значајан јубилеј организованог ловства у Србији и нагласио да је за институцију парламента важно да се у доношењу законских прописа уважи мишљење ловаца.

“Њихова улога није бављење ловом само у смислу регулисања броја дивљачи,него и у функцији заштите природе. Нисам присталица убијања животиња, али јесам за планско регулисање броја дивљачи и опстанка биодиверзитета и зато је важно да постоји сарадња Савеза са надлежним државним иснтитуцијама”, рекао је Дачић за Тањуг и додао да не иде у лов, али да међу члановима његове породице има ловаца.

Министар Вулин је нагласио да МУП има одличну сарадњу са Ловачким савезом и изразио наду да ће до краја године бити усвојен нови Закон о оружју и муницији током чије израде је, како каже, консултован и Савез.

“Такође, веома се радујем се што ће МУП почети да ради на организацији тзв. зелене полиције, што значи да се боримо против криволова и још снажније чувамо наша ловишта, што ће бити још један допринос очувању природе”, рекао је Вулин.

Сматра да ловци у Србији заслужују поштовање и да без њих, како каже, не би било ни дивљачи.

“За разлику од оних који би да забране лов и ловишта, ловци су ти који се, када падне снег и када треба пртити храну по планинама, брину да сачувају дивљач, тад нема еколога”, рекао је министар.

Вулин, који је и сам ловац, истиче да међу ловцима нема социјалних, националних, верских и политичких подела.

“То су људи који воле лов, а за оне који више воле одстрел него дивљач, по правилу нема места у ловишту”, каже Вулин.

Председник Ловачког савеза Србије Братислав Цхирковић рекао је да је то удружење једно од најстаријих удружења грађана у Србији чија је мисија – заштита природе, пуна ловишта, очување и унапређење станишта дивљачи у Србији.

“Ловци су баланс који држи биолошку равнотежу, да није ловаца дивљач не би опстала. Неретко смо ту да помажемо и када су у питању разне непогоде и несреће”, рекао је Цхирковић.

Међу члановима Савеза је и Мина Ðурђевић Војиновић, економиста из Ниша, која каже да у Србији има жена ловаца, али много мање него у западноевропским земаља.

Каже да се ловом бави од малих ногу и да је страст према лову наследила од оца и деде.

“Имала сам њихову подршку, деда ми је наменио, како је говорио, дамску ловачку пушку калибра 28. Највише волим да ловим ситну дивљач, али са супругом идем и у лов на дивље свиње”, каже Мина.

За њу је лов враћање коренима, традицији и природи од које нас, како каже, превише удаљава савремени начин живота.

Обележавању јубилеја Ловачког савеза Србије присуствовали су и председници ловачких савеза Бугарске и Македоније и представници ловачких савеза из Хрватске и Републике Српске.

Ловачки савез Србије основан је 13. октобра 1896. године на збору ловаца у селу Брзану код Лапова, у приватном ловишту краља Милана Обреновића који је изабран за почасног председника удружења.

Srodni tekstovi

Оставите коментар