Братислав Ћирковић: Модернизација ловства је приоритет

Аутор: Gdjakovic
446 посета

Већином гласова Братислав Ћирковић недавно је поново изабран на место председника Ловачког савеза Србије. У интервју за Агробизнис магазин сумирао је резултате досадашњег рада, али и открио који су приоритети ЛСС у наредном периоду.

Шта је најбоље, по вашем мишљењу, што сте урадили у претходном мандату на месту председника ЛСС?

– Сматрам да је најбитније да смо у претходном периоду успели да повратимо углед институције и вратимо поверење чланства, а све то пре свега залагањем и радом на унапређењу ловства. Дигитализација је такође веома битан корак који смо направили, сада је важно да наставимо да корачамо. Такође ту су и пројекат „Дивљач на путу“ и „Осигурање корисника ловишта од штета на дивљачи.“

Који су вам приоритетни задаци у наредном периоду?

– Измена законских оквира који се тичу ловства су нешто на чему морамо интензивно радити у наредном периоду. Поред тога радићемо на едукацији чланства, ловних радника, а посебно деце и омладине. Усклађивање Статута

ЛСС, модернизација ловства, као и промоција и популаризација.

Стиже зима и хладно време који су задаци ловаца у зимском периоду?

– У зимском периоду је врло битно обезбедити прихрану дивљачи, као и контролу предатора. Стручна служба ловачких удружења стално прати стање на терену, а ту су и ловци који својим деловање доприносе очувању фонда дивљачи током овог периода.

БРАТИСЛАВ ЋИРКОВИЋ ПРЕДСЕДНИК ЛОВАЧКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ

Мало је познато да ловци често учествују у разним акцијама спашавања животиња. Да ли можете да нам кажете нешто више од томе?

– Са сигурношћу тврдим да ни једна невладина организација није у толикој симбиози са природом као што су то ловци. Пре свега јер смо најмногобројнија и најстарија НВО и Србији. Такође, ловци познају своје ловиште „као свој џеп“, познају и природу и животиње. Ловци имају неопходну теренску опрему и зато су врло брзо на лицу места да прискоче у помоћ кад је то потребно. У претходном периоду смо имали спасавање јелена из рупе, као и спасавање дивље свиње из бунара. Имали смо прегршт спасавања ланади, срна… Иако нису ловна дивљач ловци итекако помажу и осталим животињама. Спасили смо два белоглава супа, јастребове, сове….

Поред помоћи животињама, ловци помажу и људима. Гашење пожара, помоћ у достави хране, помоћ приликом поплава, тражење несталих, само је од неких јуначких дела у ком су ловци једни од актера.

Јавност у Србији већ данима прича о црном пантеру који се наводно појављује у околини Апатина. Шта вам кажу ловци из тог краја и да ли је безбедно да се крећу у том подручју?

– Ми нисмо имали никакве информације, нити смо приметили бојазан ловаца.

Да ли су ловци укључени у акцију хватања црног пантера с обзиром на то да ловци имају искуства са спасавањем дивљих животиња?

– Ловачке организације нису задужене за било коју врсту животиње која не потпада под ловну дивљач, тако да одлуке о организовању акција тог типа остављене су на надлежност релевантним институцијама. Ловци су, као и до сада, увек на располагању пре свега грађанима и држави, тако да уколико нас неко обавести, не сумњам да ћемо се, као и увек, врло брзо организовати да прискочимо у помоћ.

Недавно је формиран Суд части ЛСС. Који је његов задатак?

– Суд части је орган ЛСС који се формира на сваке четири године приликом изборне скупштине. За чланове Суда части гласају делегати Скупштине ЛСС. Задатак Суда части је да буде надзор, али и неко ко усмерава наше многобројно чланство, као и руководство. Такође, битно је да се напомене да се Суд части руководи Етичким кодексом ловаца, као и основним етичким и моралним начелима једног човека. Чланови овог органа, на челу са председником Суда части, морају пре свега својим примером бити узор часног човека и ловца.

Какви су вам планови са организацијом сајмова у Србији и наступом ЛСС у иностранству у наредном периоду?

– Наша пракса је да будемо присутни на сваком сајму у Србији, што самостално, или у сарадњи са регионалним или покрајинским савезима. Свакако, као и до сада, бићемо увек на правом месту да промовишемо ловство. Што се тиче иностранства, прошле године смо били на Светској изложби трофеја у Будимпешти, заједно са свим битним институцијама из области ловства, уколико буде било такве прилике сигурно ћемо се поново одазвати.

Какву сарадњу имате са Министарством заштите животне средине и који су вам заједнички циљеви?  

– Са МЗЖС имамо заједничку акцију „Не пали стрњику“ којом апелујемо на спречавање пожара у природи и уништавању дивљих врста. Могу слободно да кажем да ловство и заштита природе иду руку под руку, самим тим и наше институције морају бити на располагању једни другима. Наш циљ је да будућим нараштајима оставимо оно што смо ми наследили, уколико не можемо да обезбедимо, (а сигуран сам да можемо), бољу средину.

АУТОР: Драгана Петровић

Извор: АГРОБИЗНИС магазин

www.agrobiznis.rs 

Srodni tekstovi

Оставите коментар