Шпанска винарија која рекордно плаћа бераче и прави најбоља вина

Аутор: draganadpetrovic
411 посета

На северозападу Пиринејског полуострва у близини границе са Португалијом налази се најпознатија шпанска винска регија Рибера дел Дуеро. Бисер ове регије су виногради Вега Сицилија где се производе нека од најпопуларнијих шпанских вина чији квалитет и реноме су добро познати свим љубитељима вина у свету. Први виноград је посађен 1890. а грожђе које рађа на лози старој више од 130 година има посебан шмек и укус дајући вину незаборавну арому. У винограду се налазе француске сорте каберне и совињон каламљене на америчку подлогу, али главна „звезда“ је црвено грожђе аутохтоне шпанске сорте Темпранило која је еволуирала у сорту са дебљом кожицом услед екстремних временских услова који брзо и лако прелазе са изузетно топлог на хладно време, са сунчаног дана на мраз и олује са градом.

Илустрација: Најскупљи берачи на свету пролазе строгу селекцију и најчешће се ангажују студенти енологије

Дневница берача 800 евра
У овом винограду строго се води рачуна о сваком детаљу а посебно о берачима чија је дневница 800 евра плус обезбеђен смештај и храна. Најскупљи берачи на свету пролазе строгу селекцију и најчешће се ангажују студенти енологије. Бити берач у овом винограду је велика част, а грожђе се бере искључиво ручно са хирушком прецизношћу из једног потеза како се не би којим случајем оштетила лоза Темпранило која се сматра једном од најскупљих и највреднијих на планети. Осим високе дневнице студенти стичу непроцењиво искуство рада у једном од врхунских светских винограда.
Винарија Вега Сицилија једна је од ретких у овом послу која квалитет вина ставља испред профита и ако није најбоље не може да понесе етикету ове чувене винарије. Првобитни власник винарије обучавао се у француском Бордоу пре више од 100 година и свака наредна генерација додатно је померала границе.
Садашњи власник и визионар имања Пабло Алварез достигао је нове нивое савршености вина по свим данашњим стандардима. Он је још средином осамдесетих година прошлог века забранио употребу хербицида и хемикалија на имању када су одрживост и органска производња били далеко од данашњих норми и виноградарске праксе. Његове комшије биле су у шоку сматрајући да је потпуно полудео зато што се одриче огромног профита на рачун квалитета вина. Међутим, Алварез је био одлучан истичући да је то био неминован корак ка додатном подизању лествице квалитета вина и гледано из данашње перспективе био је потпуно у праву.
Иако производи једно од најквалитетнијих вина на свету Алварез не живи од старе славе. У његовом винограду стално се раде истраживања на Темпранило сорти како би се унапредила и постала још отпорнија на климатске промене и болести. Такође, користе и торњеве против мраза како би чокоте заштитили од ниских температура који их оштећују исто као и екстремне врућине. Ради се и тестирање вина у најразличитијим посудама како би се стално побољшало очување јединственог укуса и ароме њихових врхунских вина.

Илустрација: Стално се ради тестирање како би се побољшало очување јединственог укуса и ароме вина

Вино као страст и опсесија
Вино се чува у храстовим бурадима и затварачима од плуте које се праве од дрвета са самог имања како би се испоштовала идеја да се у комплетном процесу производње од брања грожђа до флаширања користи материја са самог имања.
Током последњих неколико деценија сама регија Рибера дел Дуерто изградила је солидну репутацију међу произвођачима вина, а винарија Вега Сицилија је бисер и нешто најбоље што могу да понуде. Од најплаћених берача грожђа на свету до сталног подизања квалитета Алварез је од свог посла направио магију која му доноси много веће задовољство него да на производњи вина само зарађује огроман профит. Иако многи винари не могу да разумеју његов начин размишљања и рада, а камоли праксе коју спроводи у винограду и винарији, они који га познају тврде да је вино Алварезово животно дело, опсесија и страст што је управо и тајна успеха његових вина.
Винарија производи неколико врста вина које одлежавају између пет и десет година пре него што изађу на тржиште.
Унико Рибера дел Дуерто из 2013. тек се недавно појавио на тржишту после десет година лежања у бурету. У питању је била изазовна година за грожђе са више хладних и кишних дана него иначе. Међутим, укус овог вина је свеж и живахан са интензивном енергијом на непцу, свиленкастим танинима ароме црне рибизле, дивље жалфије и жестоким минералним завршетком. Чистоћа овог вина је заиста импресивна посебно кад се узме у обзир да је у питању кишна година.
Унико Ресерва еспецијал из 2013. Рилис је мешавина бербе из 2009 .2011. и 2012. и има много етеричног квалитета. Доминирају цветне ноте јарко црвене трешање са богатом позадином компота од купина, али и вишеслојан комплекс минерала укључујући укус стене, зачина и слатког дувана. Једном речју изузетно елегантно вино чији укус остаје дуго на непцима.
Треће, али ништа мање интересантно вино је Велбуена 5 које је одлежало пет година и састоји се од 96 посто Темпранило грожђа и 4 одсто мерлота. У питању је још једна звезда винарије Вега Сицилија са занимљивим нотама ружиног уља и укусима пите од боровнице уз фино избалансиране танине са меким квалитетом и финоћом каква се дуго памти. Према речима познавалаца и љубитеља „нектара богова“ вина из винарије Вега Сицилија имају само једну ману – кад почнете да их пијете тешко вам је да се зауставите а да не попијете пун сандук вина.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар