Шесторо деце и породичан бизнис награђен медаљама

Аутор: draganadpetrovic
469 посета

Ана Лучев и Жељко Нићин благословени су највећим богатством које један човек може да тражи од живота – имају шесторо деце узраста од једне до седамнаест година. Њихов главни циљ је да децу изведу на прави пут и да их обезбеде у несигурној будућност.

Вођени најјачом мотивацијом на свету, заједно су основали и воде фирму Омега Оил која се бави производњом хладно пресованих уља, биљних путера и протеинских брашна. Како нам прича наша саговорница Ана, пре тога су радили потпуно другачије послове.

– Пре него што смо почели да се бавимо овим послом, ја сам се бавила модом; 15 година сам била власница кројачког модног студија, а супруг је радио као комерцијалиста у једној успешној фирми у Бечеју. Иако смо били задовољни нашим пословима и примањима, имали смо жељу да започнемо сопствени посао који би у будућности могли да оставимо деци. Посао смо почели без икаквог знања о процесу цеђења уља, без икаквог капитала, буквално од нуле – прича Ана.

Производња је започета у једној просторији у склопу куће. Сада, Ана и Жељко имају објекат са хладњачом површине око 150 квадрата.

– Прве две године смо радили преко газдинства – тако су нам трошкови били мањи. Средином 2019. године, у најтежем финансијском периоду за нас, храбро смо одлучили да региструјемо фирму како бисмо прихватили један већи посао који нам се нудио, јер нисмо хтели да пропустимо прилику – прича нам Ана.

Илустрација: Уље од семенки бундеве је изузетно здраво

Све раде сами, без радника

Све фазе у послу Ана и Жељко сами раде: од набавке сировина, преко производње и паковања до продаје, а у помоћ им прискачу старија деца.

– Још увек немамо раднике и принуђени смо да јако пуно радимо да бисмо нашој деци омогућили све што им је потребно. Видите, у нашој држави породице немају никакву финансијску подршку за пето и шесто дете а у нашем случају ни за четврто, јер нам је дете рођено пре доношења новог Закона о финансијској подршци породицама са децом. Зато супруг ради од ујутру до увече а ја, иако сам тренутно на породиљском одсуству, прво одрадим једну смену у нашој фирми, па тек онда прелазим на остале обавезе и кућне послове – објашњава Ана.

Када имате квалитетан производ и овако пуно радите – посао мора да напредује.

– Квалитетом задржавате купце а увек имате прилику да нађете нове купце и тако стално повећавате производњу. Прве године прерадили смо 9 тона сунцокрета а ове године ћемо прерадити око 20 тона, од којих се добије око 7.000 литара сунцокретовог уља. За следећу сезону морамо да узмемо још више сунцокрета. Поред сунцокретовог уља производимо и уље лана, тикве голице, мака, лешника, бадема, сусама, коштице кајсије, чиа семена и црног кима – наводи Ана.

Купци најчешће долазе код њих кући, где им је и фирма. Све више производа продају и преко Интернета. Овај вид продаје, како каже наша саговорница, пуно им је помогла, првенствено оглашавање преко Фејсбука и учешће у групама у којима су људи који цене квалитет домаће производње.

Илустрација: Производе и хладно цеђено уље од лана

Четири златне медаље Новосадског сајма

Квалитет њихових производа је препознао и стручни тим Новосадског сајма који већ четврту годину заредом награђује Ану и Жељка златним медаљама, и то за: уље тикве голице (2020 год.), уље сунцокрета (2021 год.), кикирики путер (2022 год.) и лешников путер (2023 год.).

– Наша уља су нерафинисана, добијена поступком хладног пресовања у којем се пужним пресама механичким путем издваја уље из семена, при температурама које не прелазе 40 степени. На тај начин уља задржавају све корисне састојке и нутритивне вредности којима семе природно обилује и много су бољи избор од рафинисаних уља која се купују по маркетима – објашњава Ана.

Посао због којег опстају многи пољопривредни произвођачи

Ана и Жељко су мотор читавог система производње који укључује многе породице. У њиховом власништву је само један хектар земље који обрађују. Један део сировина набављају од поузданих бечејских пољопривредних произвођача са којима, како Ана наводи, имају изузетно добру сарадњу, док остатак купују из околних војвођанских места, осим сировина које се не производе у Србији и које морају да увозе.

Илустрација: Њихов кикирики путер овенчан наградама

За развој посла заслужна – деца

– Наша деца се већ годинама активно баве спортом и то нам је јако битно. Најстарији син се врло посвећено бави пливањем. Два пута је као члан репрезентације Србије представљао нашу земљу у иностранству. Због напорних тренинга, у трајању од три сата дневно, потребна му је и појачана исхрана. Читајући о исхрани спортиста дошли смо на идеју да, поред хладно пресованих уља, почнемо да правимо биљне путере од орашастих плодова који су изузетно добри за спортисте. Данас наша производња биљних путера је широка: производимо путер од кикирикија, лешника, бадема, сунцокрета, бундеве и индијског ораха. Наши путери се праве искључиво од чистих сировина без икаквих додатака. Правимо их у мањим количинама и чешће да бисмо били сигурни да су увек свежи – објашњава нам Ана.

За анализе производа и савете око декларисања, Ана од срца препоручује Технолошки факултет у Новом Саду и њихову ФИНС лабораторију. Када им је нека анализа потребна хитно, јако добру сарадњу имају са СП лабораторијом у њиховом граду.

– Наша идеја је била да направимо мали породични посао који ће одржати породицу на окупу. Јако је важан сваки вид подршке свим малим произвођачима који имају квалитетан производ и спремни су да уложе пуно рада, јер се оснаживањем њиховог посла оснажују и целе породице па и шире, локална заједница и цело друштво – закључује Ана.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4290008/hladno-presovana-ulja-porodicni-posao-za-buducnost-dece-zapocet-od-nule

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар