Ракија у топ пет извозних производа

Аутор: draganadpetrovic
810 посета

Након успешне реализације Националног пројекта „Јачање капацитета производње ракије кроз едукацију, промоцију и побољшање видљивости и препознатљивости српских ракија на домаћем и међународном тржишту“ Министарство пољопривреде одобрило је Пољопривредној стручној служби Бачка Топола нови пројекат развоја ракијског сектора у Србији који укључује изградњу дегустационих центара, мапирање и сигнализацију дестилерија и развој ракијских путева.

Уз Пољопривредну стручну службу Бачка Топола као носиоца пројекта, партнери су и Савез произвођача ракија Србије и представници хорека сектора.

Образлажући циљеве пројекта, директор Пољопривредне стручне службе Бачка Топола Драган Танкосић, између осталог, нагласио је да прерада воћа у ракију, обезбеђује произвођачима већу и сигурнију зараду.

Илустрација: Узгаја кајсије за ракију/ Фото: Pixabay
  • Оно што Пољопривредна стручна служба Бачка Топола жели овим пројектом јесте да сировину направимо до више фазе прераде и да дођемо до квалитетне ракије – каже Танкосић.

Да је у преради воћа и производњи ракије већа зарада потврђује и Петар Добрковић, воћар из Бачке Тополе који има засад кајсије на површини од 20 хектара.

  • Када имате велики засад кајсије то је један леп бизнис, али нам некад наступи и проблем када она јако роди, па имамо до 1.000 тона и не можемо све у хладњачама да чувамо. Решили смо да се бавимо зато и производњом ракије и тако добијамо дужи период за реализацију те кајсије, тог воћа. Да бисмо добили добру цену кајсије морамо произвести ракију – напомиње Добрковић.
Илустрација: Ракија се извози и у иностранство

По расположивим подацима, ракија је у топ пет извозних производа у Србији, чија вредност премашује 12 мил ЕУР. Ступањем на снагу Споразума са Евроазијском економском унијом и домаћим произвођачима ракије отворена су врата за бесцарински извоз воћних дестилата на тржиште од 180 милиона људи.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3382596/u-backoj-topoli-razvijaju-rakijski-sektor-prerada-voca-donosi-sigurniju-zaradu

Srodni tekstovi

Оставите коментар