Uhvaćen falsifikator meda

Аутор: dzonioff
1,6K посета

Firma „MED-HONEY“ iz Vučaka kod Smedereva je konačno uhvaćena na delu. Sve ono što smo godinama unazad znali i skretali pažnju nadležnima, se sada i potvrdilo. Ova firma stavlja u promet falsifikovani med!

U poslednjem kvartalu prošle godine, veterinarska inspekcija je uzela uzorke bagremovog i livadskog meda firme „MED-HONEY“ iz Vučaka kod Smedereva. Pošto vlasnik firme nije bio zadovoljan rezultatima analize, zatražio je superanalizu, te je inspekcija poslala med na superanalizu u Laboratoriju za ispitivanje autentičnosti hrane InovaLab. SPOS je došao do rezultata superanalize shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, na osnovu zahteva Upravi za veterinu od prošle nedelje, i sada možemo da javno objavimo kompletne analize koje su utvrdile da su OBA MEDA stavljena u promet zapravo FALSIFIKATI MEDA.

Inače, u ovoj firmi se već danima nalazi policija i veterinarska inspekcija. I bagremov i livadski med imaju miris i ukus nesvojstven deklarisanoj vrsti meda.

Kod livadskog meda je utvrđeno da sadrži 27,99% šećera poreklom od C4 biljaka (kukuruz, šećerna trska).

Kod bagremovog meda je utvrđeno da sadrži 22,8% šećera poreklom od C4 biljaka (kukuruz, šećerna trska). To je potvrdila i superanaliza koju je sprovela Uprava za veterinu ministarstva poljoprivrede. Koliko su u celom procesu falsifikatori usavršili tehnologiju izrade falsifikata, najbolje govori činjenica da su svi osnovni parametri kvaliteta meda u granicama propisa, odnosno „med“ bez problema prolazi osnovne zakonske analize, ali je med „pao“ na utvrđivanju autentičnosti, odnosno na utvrđivanju porekla šećera u medu, jer sadrži značajnu količinu šećera koja se prirodno NE MOŽE naći u medu! Uz sve to, „sloboda“ koju pokazuje ova firma najbolje se vidi na njihovom brendu EXTRA-QUALITY gde na ambalaži još uvek stoje reči PRIRODNI MED 100%, iako je to praktično pokušaj dovođenja potrošača u zabludu, što je protivzakonito. Koliko se daleko išlo u toj ideji, govori podatak da je čak osnovana firma sa tim imenom, i taj tekst ugrađen u ime firme, ali to ne znači da je tako zaobiđeno dovođenje potrošača u zabludu jer na etiketi ne piše DOO pored imena firme, što dokazuje da je pokušaj dovođenja potrošača u zabludu itekako pažljivo osmišljen, a nikako slučajan.

Ovo su brendovi pomenute firme pod kojim su plasirali lažni med na tržište: MED-HONEY, MED-HONEY EXTRA-QUALITY,EXTRA-QUALITY MEDA, DOMAĆI i PLANINSKI med.

Izvor:https://spos.info/firma-med-honey-stavlja-u-promet-falsifikate-meda/

Srodni tekstovi

Оставите коментар