Сточари и Задружни савез Србије дали своје предлоге за развој

Аутор: Gdjakovic
137 посета

Задружни савез Србије и Удружење „Агропрофит” изнели су низ конкретних предлога са побољшање стања у овом сектору

За озбиљну производњу и млека и меса потребно је појачати наше производно стадо крава, што захтева одређено време. Цео сектор говедарства у погледу квалитета грла стимулативним мерама помогла је држава, али у целини битку смо изгубили због ценовне политике прерађивачке индустрије (месо, млеко) као и увоза. Ово је један од закључака са стручног саветовања о неопходности нових мера за развој сточарства који су на Пољопривредном факултету у Београду организовали Задружни савез Србије и Удружење „Агропрофит”. Поред произвођача у расправи су учествовали стручњаци ветеринари и професори са искуством у овој грани пољопривреде, као и представници Привредне коморе Србије (ПКС).

Како је наведено, рачуница показује да су индустријалци користили све предности издвајања премија за производњу и разних подстицаја у циљу повећања њихових профита.

Купци у Србији су 2019. могли да купе два стана за 125.000 евра,…

„Међутим, ми данас немамо малих фарми товљача јунади јер нису могли да се уклопе у цене и овим послом се више не бави 8.000–12.000 газдинстава”, истиче се у саопштењу.

Представници овог сектора наводе и неколико кључних предлога за побољшање говедарске производње. Нека од најважнијих јесу да транспарентно буде израчуната домаћа потрошња млека, меса, јаја, уља, брашна, а потом и да буду утврђене количине за продају – извоз. Такође, сматрају да је потребно институционално решити руковођење вишковима хране, што је пракса у свим напредним земљама.

Сматрају и да је нужно либерализовати извоз меса из Србије у Европску унију ослобађањем фискалног намета за купљено говеђе месо из наше земље, а који је наметнула Европска комисија. То нас је блокирало и ограничило превоз наше стоке кроз ове земље.

Такође, у изради нове стратегије развоја пољопривреде, која треба да буде усвојена ове године, потребно је дефинисати петогодишње приоритете у секторима, економску и пословну одрживост и потребе законске регулативе по секторима.

Још једном су апеловали да је државну администрацију потребно ојачати стручном и рационалном Управом за сточарство, а предлажу и увођење институције омбудсмана за храну.

„Сматрамо да економску дипломатију треба укључити у послове избора тржишта за пласман наше робе и целовито сагледати где су нам највеће шансе за продају пољопривредних производа. Када је реч о говеђем месу, то је свакако Кина”, истиче се у саопштењу.

Мишљења су и да је за озбиљне планове и нове програме у сектору сточарства потребно сагледати све дугове према пољопривредницима, и то по свим основама, што значи од исплате премија до ИПАРД-а. Предлаже се и оснивање фонда за развој говедарства за набавку квалитетних грла, као и да се пашњаци без надокнаде, са програмом одржавања, дугорочно издају по моделу Европске уније, а сточарима омогући коришћење дизел-горива по условном грлу.

Одгајивачи квалитетних товних раса говеда пословни ослонац виде у повезивању са ПКС, где су основали и групацију за ову врсту сточарске производње.

Ивана Алибуновић

Извор: Политика

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар