Зашто су чварци знатно скупљи од чистог меса
Цена чварака већ неко време изазива чуђење потрошача јер у супермаркетима достиже и до две хиљаде динара за килограм. Може ли бити логичног објашњења у чињеници да чварци, који се иначе припремају од масноће, коштају више од најквалитетнијег чистог свињског, али и јунећег меса?
Ово је још једна у низу нелогичности на тржишту, на коме је у последње време све више оваквих примера. Прерађени производи вишеструко превазилазе вредност сировине која је све јефтинија, готово неисплатива за произвођаче.
То се може уочити и код млечних производа нарочито, када се види рецимо цена качкаваља у трговинама, али и код пецива када упоредимо износе које потрошачи плаћају за пекарске производе с основним откупнима ценама млека и пшенице (брашна).
Тако су и чварци – некада приступачан домаћи производ, сада постали луксуз, а стручњаци објашњавају који је разлог оваквог стања на тржишту.
– Произвођачи чварака користе ситуацију јер је лоша понуда тог производа на тржишту. Мали је број клања свиња. С друге стране, не може се добити квалитетан производ од замрзнутог свињског меса – каже за наш лист Чедомир Кецо, аграрни аналитичар.
Он истиче да је тренутна цена овог деликатеса некоректна и увредљива и лоша порука месара и трговаца према купцима. Како објашњава, чварци се праве од леђне масноће, сирове сланине која се топи.
– Чињеница је и да се сада кољу свиње телесне масе од 96 до 120 килограма и у таквим околностима нема простора да произвођачу остану веће количине чварака ако додатно оставља и сланину за продају – каже наш саговорник.
Додаје да је свињска маст достигла вртоглаву цену од 800 динара по килограму, што такође нема економску оправданост.
Стручњаци напомињу и да је некада кукуруз био претежан у исхрани свиња, а да се са порастом концентрата у хранивима губи на проценту масти.
Извор: Политика