Сваки динар у пчеларство је добродошао

Аутор: draganadpetrovic
776 посета

И ове године, почев од 15. априла, пчелари у Србији могу да конкуришу за субвенцију државе која износи 800 динара по кошници. Право на подстицај за најмање 20, а највише 1.000 кошница, може да оствари правно лице, предузетник и физичко лице – носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, које испуњава услове прописане законом којим се уређују подстицаји у пољопривреди и руралном развоју.

Могућност субвенција користе и пчелари са севера Баната. Како наглашавају, актуелни конкурс Министарства пољопривреде важан је и као показатељ континуитета подршке и подстицаја развоју пчеларства. Ипак, због све већих трошкова производње, убудуће се надају повећању износа по кошници.

– Помогне производњу, пре свега у покривању основних трошкова, као рецимо шећера за пролећни развој. Али, све поскупљује, и шећер је поскупео, поскупело је гориво, опрема, тако да би било лепо кад би било више. Али, шта да радимо, задовољни смо и са овим – каже Душко Јањић, пчелар из Кикинде.

– Пчеларство је грана пољопривреде која обећава и у коју би требало више да се улаже. Конкурси се константно објављују и то показује да су држава , као и Покрајина, препознале да је то грана пољопривреде у коју треба доста уложити, јер има потенцијала – сматра Мирко Кнежевић, пчелар из Банатског Великог Села.

А у тренутку када у атару све цвета, што је за пчеле најидеалнији период у години, пчелари морају додатно да стрепе. Наиме, прскање и третирање воћарских и ратарских култура сваког пролећа доноси исте бриге.

Иако је ранијих година било добрих примера да пољопривредници обавештавају пчеларска удружења када ће одређену парцелу третирати, пчелари кажу да ове године то још нико није учинио. И поред профита, већа сарадња и солидарност су неопходни.

Извор: https://www.agrotv.net/svaki-dinar-za-razvoj-pcelarstva-je-dobrodosao/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар