Још један израелски патент: Вештачка интелигенција у пчеларству

Аутор: draganadpetrovic
1,1K посета

Израелски стартап Бивајс конструисао је прву потпуно аутономну кошницу под називом „Бихоум“ (Beehome) опремљену роботским пчеларом који има функцију лекара и чувара и подржава природу интелигенцију пчела.У свету је дошло до драстичног пада броја пчела, углавном због интензивне пољопривреде, употребе пестицида, штеточина и климатских промена. Израелска стартап компанија Бивајс (Beevise) развила је аутономну роботску кошницу у намери да смањи ове ризике.Кошница је отприлике величине теретне приколице и у њу могу да стану 24 колоније.
Конструктори користи вештачку интелигенцију, машинско учење и прецизну роботику за спасавање и заштиту пчела. Модуларни комерцијални роботски пчелињак такође врши 24-часовни надзор, а паметна технологија повећава капацитет опрашивања и производњу меда.

Сар Сафра, извршни директор компаније Бивајс, сматра да ће ове кошнице заштитити глобални ланац снабдевања храном, сузбити утицај климатских промена и повећати одрживост. „Ако су пчеле заштићене, заштићени су и читави екосистеми“.

Илустрација: Надзор над пчелама 24 сата дневни/ Фото: Pixabay

„Када имамо глобални годишњи пад пчелињих заједница од 35 одсто које опрашују 75 одсто усева, непосредна и озбиљна претња глобалном снабдевању храном је јасна. Спречавање губитка пчелињих заједница омогућава веће опрашивање и производњу меда“, додаје Сафра.

Конструктори су редизајнирали класичне кошнице из темеља и надају се да ће њихова роботска кућа за пчеле успети да реши многе проблеме које је до сада било немогуће превазићи.

Систем се у потпуности напаја на соларни погон и управља са 24 колоније и прати њихов циклус, као што су опрашивање, производња меда и репродукција.

Систем Бихоум укључује аутоматизовани роботски систем за управљање леглом, систем за надгледање заснован на рачунарском виду, доношење одлука заснованих на ВИ и аналитичким алгоритмима, као и аутоматизовани систем бербе меда и систем за контролу штеточина, храњење и терморегулацију.

„Бихоум смањује смртност пчела за 80 одсто, што доводи до повећања приноса од најмање 50 одсто, а уједно елиминише 90 одсто мануелног рада који је потребан на традиционалним кошницама“, напомиње Сафра.

Аутономна кошница не замењује пчеларе, већ им даје алате за другачије бављење пчеларством.

„Традиционално, све док пчелари физички не посете кошнице, немају појма шта се у њима дешава. Поред тога, пчеле могу да лече само када су ван кошнице“, наглашава Сафра.

Илустрација: Смртност пчела смањена за 80 посто/ Фото: Pixabay

„Коришћењем Бихоума сви поступци пчелара су засновани на подацима, јер тачно могу да виде шта се дешава у њиховим кошницама 24/7 и да на даљину обављају све потребне радње“.

„Бивајс“ је већ прикупио 40 милиона долара средстава од приватних инвеститора, а преко 100 његових система се већ користи у Израелу и Сједињеним Државама.

Извор: https://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/2950/priroda/4480887/bivajs-kosnica-bihoum-vestacka-inteligencija-pcele.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар