Шокантни подаци анализе и контроле тржишта меда

Аутор: draganadpetrovic
1,1K посета

Највећа до сада спроведена акција откривања лажног меда у Србији показује да је 40% тог производа на домаћем тржишту фалсификат, изјавио је председник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић.

Акцију спроводе МУП и Ветеринарска инспекција Министарства пољопривреде.

Он је у изјави за РТС датој на Светски дан пчела рекао како су анализе показале да фирма „Хани мед“ фалсификује мед, јер иако су њени производи до сада пролазили све провере, захваљујући новој технологији која се примењује на Хемијском факултету, доказало се да је тај мед фалсификат.

Илустрација: Чак 40 посто меда на тржишту је фалсификат/ Фото: Pixabay
  • Наложено је фирми ‘Хани мед’ да све количине повуче са тржишта, што није урађено. Њихов мед се налази и даље у свим трговинама. Проценили су да је ризик од казне мањи од профит – навео је Живадиновић.

Он је додао да проблем поредставља и пекарски мед, који је настао прегревањем меда, па је погодан за употребу у пекарсјко индустрији, али се продаје као регуларан мед, јер се у декларацији не наводе његова измењена својства.
Живадиновић наглашава да Србије нема закон као ЕУ по коме би кажњавала оне који се баве фалсификовањем хране.

Навео је пример Холандије, где се фалсификаторима затвара фирма на две године без могућности да је отворе на чланове породице, па зато никоме не пада на памет да се тиме бави.

Живадиновић је напоменуо да пчеларе производња багремовог меда кошта 800 динара по килограму, а оне који фалсификују свега 100 динара, тако да они свесно фалсификују, јер остварују већу зараду.

Он је упозорио потрошаче да ако је откупна цена багремовог меда 800 динара, не може толико да кошта и у трговини, већ 1.200 и 1.300 динара, и скренуо пажњу да у том случају нешто није у реду с тим производом.

Илустрација: Мед не може да буде јефтин

Председник Савеза пчцеларских организација Србије је оценио да је задовољан спроведеном акцијом контроле меда и најавио да ће та организација поклонити пола тоне меда болесној деци, НУРДОР-у и болницама у Београду, Новом Саду и Нишу.

Извор:https://www.ekapija.com/news/3283098/u-srbiji-na-trzistu-40-odsto-falsifikovanog-meda-cena-jedino-merilo-za

Srodni tekstovi

1 коментар

Душан Војводић 15. септембар 2023. - 14:29

Ко у Новом Саду врши проверу квалитета меда?

Одговори

Оставите коментар