У коју теглу би пре умочили прст или ову хваталицу меда?

Аутор: Gdjakovic
364 посета

Хомоље је планинско-котлинска регија која се налази у источној Србији и која негује традицију производње меда и пчелињих производа. Мед са Хомоља добија се од цветова дрвенастих и зељастих биљака, највише лековитих  биљака, а заштићен је ознаком географског порекла.

Иначе, Хомоље је простор између планина Јежевице, Вукана, Врања, Црног врха и Бељанице. У Хомољу има укупно 17 насеља, а административни центар општине на чијој територији се простире највећи део Хомоља је Жагубица.

Здраво Хомоље је мало породично пољопривредно газдинство, налази се у Жагубици. Из дугогодишњег искуства рада са пчелама и љубави према природи изродила је идеја да се Игор Бабејић, пчелар из Жагубице, и професионално бави пчеларством.

“Мој отац је пре 20 година почео да се бави пчеларством, али озбиљније у неку причу сам кренуо ја пре три године. Тренутно имамо 28 кошница, имамо у плану да проширимо пчелињак, али отом потом, видећемо време ће показати, прича нам Игор и додаје: Кошнице су постављање на осунчаној страни. Не селимо пчеле, радимо  стационарни систем гајења. Освновне паше су нам ливадска и багремова паша,  очекујемо и да ће бити шумског меда. Прошла година је била добра за пчеларе. Принос по кошници  био је око 20 кг. Прва нам је цветна паша па багремова. Хомоље је јединствено и захтевно, зато што је то планински предео и багрем не меди у тој количини као у низијским пределима, али има бољи укус, има неки шмек.

Како би имао више меда Игор је дошао на идеју да посада медоносне биљке близу пчелињака,на 50 м. Посејао је преко 20 врста, и то ће му значити када су паше најслабије,  а то је период, јул, август.

Медоносне биљке су све оне биљке које пчеле употребљавају за прављење меда. Већ дуго времена се прича о угрожености пчела и о њиховом значају за сав живи свет на нашој планети. Разлози због којих су пчеле све угроженије и зашто умиру у све већем броју су многобројни. Све чешћа употреба пестицида при гајењу свих пољопривредних култура, све мањи број шума и ширење градова, смањење ливада и пољског цвећа. Лаванда, дивљи кестен, флебодија, само се неке од биљака које је Игор посадио.

Искусни пчелар, из Жагубице је током година бављења овим послом осим меда развио и читав асортиман пчелињих производа које може да понуди потенцијалним купцима. Осим багремовог и ливадског меда, у понуди има и  багремов мед са печеним лешником и орахом, багремов мед са семеном коприве, багремов мед са дивљом купином и аронијом и прополис капи, матичну млеч, пергу, поленов прах.

Мед можете наручити на тел: 0613203422

Srodni tekstovi

Оставите коментар