У истом дану две вести за пчеларство једна добра (потенцијално) друга лоша 88%

Аутор: Gdjakovic
371 посета
ВРАЊЕ: Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић отворила је данас у Врању Шести пчеларски сајам југоисточног Балкана и најавила да ће пчелари од 2024. године добијати 1.000 динара по кошници.
Ове 2023. године пчелари су добијали 800 динара по кошници, а од следеће, 2024. године добијаће 1.000 динара по кошници и то је само једна субвенција која иде из директних давања, а сво друго улагање у опрему, маркетниг, прераду, производњу такође може бити субвенционисано, односно пчелари могу користити мере које је држава обезбедила, истакла је министарка.

Танасковић је додала да јој је драго због тога што види велики број људи из региона који су дошли у Србију како би обновили своју опрему, видели шта је то што је Србија урадила у пчеларству и у производњи меда и кренули истим тим путем.

Током 2022. године у Србији је произведено 91 одсто меда више него 2021. године и мислим да тих преко 14 хиљада тона иде у прилог чињеници да је овде пчеларство на врло завидном нивоу, да су људи препознали и да су пчеларством почели да се баве и они који се тиме нису бавили управо због подршке коју држава даје, због субвенција које држава даје, због строге контроле коју држава редовно спроводи, рекла је Танасковић.

Напоменула је да не постоји могућност да у Србију уђе ништа што није у складу са законом и додала да сматра да су начин на који држава води мере и субвенције дали као резултат повећање производње за 91 одсто, што је дуплирана производња.

Неко врца а неко прави мед…

Оно што је јако битно јесу отварања нових тржишта, ми смо земља која је потпуно окренута ЕУ и, као што знате, што се извоза меда тиче, ми имамо усаглашен сертификат са свим земљама ЕУ, са Канадом, Русијом, а тренутно усаглашавамо сертификат са Алжиром, Бахреином, САД и Израелом, рекла је Танасковић.

Истакла је да је оно што се ове године догодило јако битно, а то је усаглашен и потписан сертификат са НР Кином и додала да се нада да ће, уколико буде потписан одговарајући кровни трговниски споразум између Кине и Србије, што се, према њеним речима, очекује до краја године, то знатно допринети онима који се баве производњом меда како би свој производ могли да извезу у ту земљу.

Кинези су одушевљени нашим медом, а када сам била у Кини пре неколико месеци интензивно су причали о нашем вину и нашем меду, што значи да је завредело оно чиме се пчелари баве, као и квалитет до ког су дошли, закључила је Танасковић.

Све ово под претпоставком да министарка Танасковић поново добије поверење СНС-а и буде још једном изабрана на исто место у Влади Србије. Имајући у виду да су најављени парламентарни избори ово се може схватити само као предизборно обећање. Да ћи ће бити испуњено и ко ће га испунити можемо само да нагађамо.

Они који не морају да много нагађају су купци меда. Већина њих је била у заблуди јер су куповали заправо нешто што само личи на мед или је мешавина. Опширније у посебном тексу испод:

Објављен списак узорака меда који су „фалш“, а само три су прави. ПАЛИ СУ МОНОГИ ПОЗНАТИ!

Извор: ДНЕВНИК

Srodni tekstovi

3 коментари

Andjelko 24. септембар 2023. - 19:22

Povecanje jos uvijek malo. Pcelarenje je vec odavno skupo odrzava se jedino zbog ljubavi prema njemu bar kod mene.
Problem sa medvedom je takodje lose resen kod nas u planinskim krajevima a mi dajemo najkvalitetniji med.

Одговори
Rекорд му је 35 килограма меда у једној кошници, а са пчелама ради без рукавица | Удружење новинара за пољопривреду 20. новембар 2023. - 06:52

[…] У истом дану две вести за пчеларство једна добра (потен… […]

Одговори
Рекорд му је 35 килограма меда у једној кошници, а са пчелама ради без рукавица | Удружење новинара за пољопривреду 20. новембар 2023. - 18:35

[…] У истом дану две вести за пчеларство једна добра (потен… […]

Одговори

Оставите коментар