Србија добија прву дигиталну мапу пчелињака

Аутор: draganadpetrovic
1,5K посета

У време цветања јагода, које се у општини Бач гаје на стотину хектара, као по правилу, долази до тровања пчела. Пројектом побољшања стања пчелара у тој општини, предвиђена је обука воћара да би се ови инциденти смањили на најмању могућу меру.Председник удружења Био пчелиња клиника Јожеф Гашпаровски каже за Радио Нови Сад да ће другим делом пројекта израдити дигиталну мапу на којој ће се моћи видети распоред кошница на територији општине Бач.Председник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић каже да са институтом Биосенс развијају дигиталну платформу за селење пчелињака.

„Када пчелар бира своју локацију, рачунар ће му рећи да ли на жељеном месту има у близини других пчелињака те ће му то помоћи да се коначно опредили за најповољнију локацију“ рекао је Живадиновић.

Илустрација: Знаће се тачан број и распоред кошница

Дигитална мапа пчелињака омогућиће да се зна тачан број пчелињака у општини Бач, број кошница, евиденцију о кретању пчелињака унутар Општине као и пчелара који периодично долазе на територију општине на пашу или чак на овом простору имају зимовнике а све ово се може применити и на друга подручја.

Извор:https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/bac-srbija-dobija-prvu-digitalnu-mapu-pcelinjaka-(audio)_1227002.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар