Спречимо тровање пчела

Аутор: draganadpetrovic
1,2K посета

Пољопривредни произвођачи, корисници средстава за заштиту биља и пчелари, налазимо се у периоду цветања воћа, па је и ризик да дође до тровања пчела повећан. Подсетићемо да неправилна употреба средстава за заштиту биља, поред опасности да доведе до тровања пчела, утиче и на опрашивање, па услед лошег опрашивања опада и принос, а и смањује се квалитет плодова. Закон забрањује примену пестицида отровних за пчеле у току цветања, у било ком делу дана, тако да се пестициди који су отровни за пчеле не смеју примењивати ни увече ни рано ујутру. Веома је ВАЖНО напоменути да се срeдства за заштиту биља примењују у складу са регистрацијом – декларацијом и упутством , а такође је битно да се поштује предвиђена концентрација и каренца а све у складу са добром пољопривредном праксом.

Илустрација: Пчеле су незаменљиве у опрашивању воћа

Управа за заштиту биља апелује на пољопривредне произвођаче, да приликом примене средстава за заштиту биља отровних за пчеле прво сузбију корове у воћњацима, јер управо корови који су у фази цветања могу да буду посећени од стране пчела и да поред тога што биљке које третирају нису у фази цветања, до тровања дође зато што пчеле иду на коровске биљке које су у цвету.

Такође потребно је скренути посебно пажњу пољопривредним произвођачима да је приликом третирања уљане репице инсектицидима забрањено примењивати инсектициде који су отровни за пчеле у току цветања.

Такође апелујемо да се приликом третирања уљане репице пре цветања користе средства за заштиту биља која имају краћи период деловања.

Захваљујући одличној сарадњи Савезa пчеларских организација Србије (СПОС) са Управом за заштиту биља, која је из године у годину све боља и боља, и прошле сезоне су успели превентивно да зауставе пар најављених третирања уљане репице у цвету и СПОС им се овом приликом захваљује на томе.

Третирање комараца из ваздуха такође представља огроман проблем, јер се често поклапа са цветањем липе, а и других медоносних биљака, коју пчеле интензивно посећују. Апелујемо на надлежне, пре свега локалне самоуправе, да третирање комараца из ваздуха не спроводе, већ да се комарци и крпељи третирају са земље, препаратима који нису токсични за пчеле, у касним вечерњим сатима, када нема активности пчела.

Илустрација: Све боља сарадња пчелара и Управе за заштиту биља

У оквиру четворогодишњег пројекта у вези проблема тровања пчела пестицидима у пољопривреди, који је СПОС добио на конкурсу Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), који спроводи НАЛЕД у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике (РСЈП), а финансира Америчка агенција за међународни развој (USAID), потписана је декларација о заштити пчела у Србији са више градова и општина, а главна активност коју очекујемо од потписивања Декларације јесте постепено укидање третирања комараца из авиона средствима отровним за пчеле. Овом приликом позивамо представнике градова и општина који нису потписали Декларацију, да то учине, јер очувањем пчела помажу и развоју својих средина.

СПОС се овом приликом се захваљује председници Владе Републике Србије Ани Брнабић, министру пољопривреде Браниславу Недимовићу, Управи за заштиту биља и Управи за ветерину на свему што чине за пчеларство Србије.

Извор:http://www.minpolj.gov.rs/saopstenje-za-javnost-sprecimo-trovanje-pcela/

Srodni tekstovi

Оставите коментар