Симптоми и лечење кречног легла

Аутор: draganadpetrovic
2,1K посета

Сваки пчелар ће вам рећи да је за здравље друштва кључна вентилација у кошницама. У случају лоше вентилације у кошницама се јавља плесан који може довести до озбиљних болести друштва. Да би се избегла појава гљивичних обољења искусни пчелари саветују да се кошнице поставе на сувом и сунчаном месту где није присутан хладан и влажан ваздух. О влажности кошнице посебно треба водити рачуна током зиме и кишних дана како се влага не би задржавала на саћу.

Илустрација: Неопходна добра вентилација кошница

Узрок појаве кречног легла
У случају велике влаге у кошницама може доћи до развоја буђи која проузрокује озбиљне болести пчелиње заједнице. Једна од њих је и кречно легло. У питању је гљивично обољење које доводи до угинућа трутовског, а у случају јаче инфекције и радиличког легла.
Најчешће се јавља у рано пролеће у хладним и влажним условима у периоду од априла до августа, јер спорама не смета ни топло летње време. Узрок болести је гљивица Асцоспхера апис, споре су лоптасте и изузетно отпорне на дезинфекцију. На инфекцију су најосетљивије ларве старости три до четири дана. Развоју заразе погодују услови који доводе до појаве прехлађеног легла, које је осетљивије и ближе зидовима кошнице где се иначе најчешће и налазе трутовске ларве. Веровали или не мумифицирана ларва остаје заразна више од 15 година.
Како у уџбенику „Болести пчела“ пишу др Нада Плавша и др Иван Павловић, професори са Пољопривредног факултета у Новом Саду распрострањеност ове болести забележена је широм света. Зараза се преноси путем хране, воде, преко површине тела заражене пчеле или кроз покров. У ширењу инфекције удео имају и пчелари уношењем заражених трутовских легала у здрава друштва или храном која садржи споре. Инфекција може захватити легло у свим стадијумима, а мумифициране ларве могу избити на спољну страну воштаног поклопца. Када се оквир са саћем протресе, може се чути звецкање мумифицираних ларви у поклопљеним ћелијама. Захваљујући природном нагону пчела за хигијенско понашање, пчеле чистачице избацују угинуле ларве ван кошнице, па се ларве могу наћи у великом броју на подњачи или испред кошнице.

Илустрација: Пчеле избацују ван кошнице угинуле ларве

Симптоми и лечење
Симптоми кречног легла виде се у изгледу инфицираних ларви које у почетку имају бледожућкасту боју. Тело ларве је прво меко и глатко променљивог облика, а касније постаје храпаво, крто и ломљиво. Око њих се ствара бели мицелијум који на крају испуни целу ћелију, па остаје слободна само глава која има изглед дугмета. У старијем процесу ларве се мумифицирају као да су прекривене кречом, по чему је ова болест и добила име. У почетном стадијуму болести кречно легло подсећа на много опаснију болест познату под именом камено легло, јер се споре не разликују пуно све док не дође до док се на површини угинулог легла не створе расплодна тела – споре буђи, па кречно легло добија
смеђесиву боју док је камено легло најчешће жутозелено.
У случају сумње на ову болест, пчелар би требало да исечак инфицираног саћа однесе на лабораторијску анализу која је се врши микроскопским прегледом лешева мумифицираних ларви. За лабораторијски преглед се узима рам саћа са мумифицираним ларвама величине 10 пута 10 сантиметара, ставља у папирну кесу и носи у лабораторију на анализу. Након дијагностиковања болести, уколико је у почетној фази довољно је да се рамови са болесним леглом изнесу а пчелиња заједница доведе у добро здравствено стање. У тежим случајевима инфекције потребно је заменити матицу и пчеле пренети у нову кошницу. Да би се инфекција у потпуности уклонила потребно је темељно чишћење кошнице уз дезинфекцију лет лампом, док се саће са болесним леглом спаљује као и сви остаци из заражене кошнице. Добра вест је да кречно легло изазива блаже последице по пчелиње друштво, те се може зауставити и спречити пропаст целог друштва.

Илустрација: Превентива и контрола кошница је најбоља заштита

Превентива
Имајући у виду губитке коју ова болест може да нанесе, неопходно је спроводити превентивне мере и редовно контролисати саће како би се болест на време открила, дијагностиковала и започело се са лечењем. Болест кречног легла најчешће се открива приликом рутинског прегледа пчелињег саћа са леглом на присуство других болести. Најбоља превентива, како саветују искусни пчелари, је редовно спровођење потпуне здравствене заштите пчела, јер и друге болести утиче на чешћу појаву гљивичних обољења. Осим тога треба обратити пажњу и на земљу око кошнице, јер мртве ларве пчеле избацују напоље. Наиме, истраживања су показала да споре плесни могу дуго да опстану у земљишту, одакле се преко хране и воде инфицирају нове ларве пчела. Мед из пчелињег друштва у којем је дијагностикована болест кречног легла не треба користити за прихрањивање пчела, јер се болест на тај начин шири. Сматра се да се споре могу ширити и преко матице и путем грабежи, али и преко инфицираног пчеларског прибора, рамова са саћем зато је неопходно прибор дезинфиковати пре употребе на свакој кошници.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

1 коментар

Dejan 6. април 2021. - 05:15

Evo citam objavu od 27 februara 2021 o subvenciji za gorivo za pcelare a prica se o e prijavi i subvenciji od 720 din po kosnici koja je krenula jos 2019. Cemu bajate vesti samo da zbune i ovako vec iskomplikovanu sitaciju…

Одговори

Оставите коментар