Све предности органског пчеларења

Аутор: draganadpetrovic
1,3K посета

Млади пчелар Дарко Батинић из Лазарева један је од 17 корисника из Војводине који је остварио право на бесповратна средства у оквиру конкурса Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, за набавку прикључне механизације, машина и опреме за органску производњу. Дарку, који потиче из чувене пчеларске породице Батинић, ова средства ће помоћи да свој наум, а то је производња органског меда, додатно унапреди.- Производњом органског меда почео сам да се бавим на позив центра „Еко Агри“. Препознали су нас као добре пчеларе, спремне за нешто ново и другачије, те су понудили да се окушамо у органској производњи. Ова врста производње је врло компликована и захтевна, прати је много документације и мора бити проверљива. Захтева и много улагања. Све се мора прилагодити органској производњи, од боје на кошници до забране употребе било којих пестицида. Сваке године се производња сертификује од надлежних кућа – објашњава Дарко Батинић.

Илустрација: Органски мед скупљи од обичног

Наш саговорник је тренутно на докторским студијама и на најбољи начин спаја теорију и праксу. У породици су се поделили, па су брат и мајка наставили производњу меда на конвенционалан начин, а Дарко је прешао на органску.

  • Врло је скупо, поготово прве године. То је година конверзије. Морате много да уложите, а производе и даље продајете по ценама конвенционалне производње. Но, уколико се покаже да органска производња меда може да функционише, верујем да ће цела породица прећи на такву врсту производње – истиче Батинић.Органски мед имаће и домаћи и европски сертификат, јер Дарко у извозу види шансу.
  • Органски производи, међу њима и мед, за 50 па и 100 одсто су скупљи од производа из конвенционалне производње. Зато сматрам да нам је извоз шанса – додаје наш саговорник.

Почетак године, иначе, за пчеларе није обећавајући. Хладно време измрзло је воће, од ринглова за пчеле није било ништа, измрзла је кајсија, подбацила трњина… Уљана репица је до сада једина „нахранила“ пчеле како треба. Сада су све наде уперене на багремову пашу, која већ годинама подбацује.

Илустрација: Пћелари спремни да пробају нешто другачије/Фото: Pixabay
  • За неверовати је, али је истина. Багремова паша траје четири – пет дана и, ако успе, сезона је спашена. Уколико тих дана падне киша, од паше ништа. Тако да нам остаје да се надамо да ћемо ове године, после неколико сушних, имати бољу багремову пашу – наглашава Дарко Батинић.
  • Извор:https://www.dnevnik.rs/index.php/vojvodina/pcelar-darko-batinic-dobio-bespovratna-sredstva-na-konkursu-18-05-2021

Srodni tekstovi

Оставите коментар