Светски дан пчела: Озбиљно упозорење пчелара

Аутор: draganadpetrovic
1,2K посета

Светски дан пчела обележава се данас са циљем да се скрене пажња на њихов значај од којег зависи опстанак човека и планете, а научници упозоравају на смањивање броја врста пчела.
Опстанак пчела је од изузетног значаја, јер 70 одсто светске пољопривреде зависи искључиво од пчела које опрашују биљке, а што је и њихова највећа вредност, објаснила је за Тањуг истраживач Центра за биологију пчела на Биолошком факултету, Јована Била Дубаић.
„Научне студије показују да су пчеле угрожена врста и да се њихов број све више смањује, а томе највише доприноси прекомерна употреба пестицида и потпуно обрађивање земљишта“, рекла је Дубаић и додала да су хронично изложене хемијским средствима због чега им се скраћује животни век.
У Србији је употреба пестицида неконтролисана, јер пољопривредници обрађују сваки милиметар земљишта док су раније постојала природна станишта, нагласила је Дубаић.

Илустрација: Пчеле су све угроженије


„Прва асоцијација већини људи на пчеле је мед и поред тога што је њихова улога опрашивања много важнија, а само једна од 850 врста, колико их у Србији има, производи мед“, додала је она.
Србија је прва земља у свету по броју кошница по глави становника, пчеларством се бави око 20.000 људи који имају више од 1.200.000 кошница и бележи се све већи раст извоза меда у европске земље.
Светски дан пчела обележава се од 2018. године, на иницијативу Словеније, а у част пионира модерног пчеларства Антоана Јанше.

Извор: ТАЊУГ

Srodni tekstovi

Оставите коментар