Сачувајте младе пчеле, опасност вреба од крпеља

Аутор: Gdjakovic
248 посета

Пчеле су, као и све остале животиње, осетљиве на бактерије, вирусе и паразите. Када су оптималног здравља отпорније су и на разне болести. Међутим, загађивање животне средине, употреба разних пестицида и других препарата за заштиту биљка могу да утичу и на отпорност пчела које су тада подложније болести.

Паразитска болест
На списку Светске организација за здравље животиња (ОИЕ) налази се шест болести од посебног значаја за заштиту здравља пчела. Прва на листи је акароза, која на срећу због климатских услова у нашој земљи није узела маха. Појављује се спорадично, али ваља упознати пчеларе са узроцима ове болести како би могли да је на време препознају.

Како у практикуму „Болести пчела“ пишу др Нада Плавшић и др Иван Павловић са Пољопривредног факултета у Новом Саду, акароза је паразитска болест коју узрокује крпељ Ацарапис wооди. Женка је дуга 123-180 микрона, док је мужјак нешто мањи око 116 микрона. Имају слабо изражену сегметацију тела и немају очи. Женке крпеља се накупљају унутар трахеја пчела радилица током 24 часа, након што пчеле изађу из својих ћелија. Једна женка крпеља у просеку полаже пет до седам јаја, која се излегу после три до четири дана, а пуну зрелост достижу после шест до десет дана. Ларве и одрасли облици крпеља се хране хемолимфом домаћина, пробијајући трахеалне зидове својим рилом. Осим у Европи и Америци, овај крпељ је нађен у Конгу, Египту и на индијском подконтиненту. Вероватно због климатских услова није примећен у Аустралији и Новом Зеланду, али ни у скандинавским земљама.
Занимљиво је да су матице потпуно имуне на ову болест, док број инфицираних пчела у једном пчелињем друштву често варира. Када пчела угине крпељ се хвата и пење на новог домаћина и једино тако прелазе са једне на другу пчелу. Нису у стању да нађу новог домаћина преко саћа или цветова. Болест се повећава када у друштву има релативно мало младих пчела, јер тада има много мигрирајућих крпеља, као и у време највеће сакупљачке активности старијих пчела, јер је тада већа шанса за контакт између инфицираних и младих пчела. Број ове врсте крпеља нагло опада током зиме када има мало или нимало младих пчела.

Симптоми болести
Симптоми болести код пчела инфицираних wооди крпељом лако су уочљиви. Пчела не може да полети, брза пада на земљу, беспомоћно се креће у круг, са неправилно раширеним крилима која подрхтавају. Како објашњавају др Нада Плавшић и др Иван Павловић, уколико је пчелиње друштво заражено, већина одраслих пчела угине раније него што је то уобичајено, тако да може доћи до дисбаланса, јер не може да се произведе довољно младих пчела. А, недостатак пчела је лако уочљив у кошници, а опада и принос меда. Прегледом је утврђено да инфестиране пчеле имају далеко више бактерија него здраве, јер бактерије доспевају у хемолимфу кроз ране које начине крпељи у трахеји.
Дијагноза се поставља на основу микроскопског прегледа исечака првог пара трахеја у чијем лумену се виде ови паразити, или прегледом корена крила. Преглед се обавља у периоду од новембра до априла, а за преглед се узимају узорци пчела са клиничким знацима обољења или угинуле пчеле испред кошнице. Узорак чини 300 пчела у стакленој флаши из пчелињака са сумњом
на wооди крпеље.

Према Правилнику за сузбијање и искорењивање заразних болести код пчела уколико се утврди акароза, у зараженом пчелињаку спроводе се следеће мере:
* Забрана премештања свих пчелињих заједница у полупречнику од три километра око зараженог пчелињака
* Лечење свих пчелињих заједница унутар зараженог круга, одговарајућим леком
* Затварање зараженог пчелињака до завршетка поступка лечења и обавезна контрола и дијагностичко испитивање које се спроводи наредног пролећа

Лечење
За сузбијање акарозе користи се широк спектар хемијских средстава, најчешће на бази сумпора, који уништава овог крпеља и безопасни су за пчеле до извесне границе. Готово сви производи за сузбијање крпеља примењују у виду дима помоћу запаљивих папирних трака са одговарајућом количином активне супстанце, која полако сагорева и отпушта дим у кошницу. Осим ових постоје и препарати који се у кошницу убацују као водени раствори, или у виду сирупа. Веома важно је, како напомињу др Нада Плавшић и др Иван Павловић, вршити превентивне прегледа кошница пре сеобе на пашу, или купопродаје матица и ројева. Контрола се врши истим димним препаратима који се користе и у терапији, сузбијању и ширењу акарозе.

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар