Сарадња Управе за биље МПШВ и СПОС-а дала конкретан резултат

Аутор: Gdjakovic
381 посета

Захваљујући одличној сарадњи Управе за заштиту биља и Савеза пчеларских организација Србије (СПОС), као и претходних година и ове године је спречено неколико третирања уљане репице у цвету, тако да третирања није ни било.

Ово је веома значајно, јер није дошло до угрожавања пчела, па пчелари нису имали штету, а произвођачи уљане репице су имали корист од опрашивања. Подсетимо да пчеле опрашивањем уљане репице подижу приносе и до 50%.

Крај године је право време да се подсетимо значаја пчела у погледу опрашивања биља и колику корист имамо од тога сви заједно. Зато је неопходно да се средства за заштиту биља примењују опрезно, поштујући упутство произвођача и препоруке стручњака. Неопходна је стална едукација и усавршавање знања како пчелара тако и свих пољопривредних произвођача, како би постизали најбоље резултате, а зимски период је право време за то.

Позивамо све пољопривредне произвођаче да редовно посећују предавања, семинаре, саветовања која се организују и на тај начин дођу до потребних информација које ће им користити у производњи.

И ове године се третирање комараца из ваздуха јављало као проблем, због саме заштите пчела и компликоване процедуре пресељења кошница у току самог третирања комараца.

Третирања комараца из ваздуха често се поклапају са цветањем липе и сунцокрета, а које представљају две веома значајне пчелиње паше. Апелујемо да се на просторима где има пчела третирања комараца спроводе са земље, и то касно увече када пчеле нису активне.

Овом приликом позивамо представнике градова и општина који још увек нису потписали Декларацију о заштити пчела у Србији, да то учине у сарадњи са локалним пчеларским удружењима и да се на тај начин укључе у заштиту пчела.

Желимо свима срећне празнике и успешну предстојећу сезону. Заштитимо пчеле заједно!

http://www.minpolj.gov.rs/zastitimo-pcele-pomozimo-jedni-drugima-2/ 

Srodni tekstovi

Оставите коментар