Рекорд му је 35 килограма меда у једној кошници, а са пчелама ради без рукавица

Аутор: Gdjakovic
353 посета

Полицајца Борисава пчеле воле и оне то не крију  – снимак који ће многе одушевити

Борисав Петровић je још као млад заволео пчеле и запловио у пчеларске воде. У међувремену љубав је прерасла у хоби, а Борисав је постао полицајац. Данас, када дође са посла, он скида унифрому и ставља пчеларску капу па креће код својих другарица пчела – кажемо другарица јер га оне заиста воле. Снимке које можете видети на нашим друштвеним мрежама добили смо управо од Борислава где се види како их милује и љуби. „То ми је од малена тако, ја сам са непуних 10 година упловио у пчеларске воде тако што сам на поклон добио кошницу, а сада имам 25 година. Поклонио ми је  професор Милован Јовановић из гимназије који је наш комшија. У породици се нико није бавио пчеларством. Мене је пчеларство заинтересовало и било ми је занимљиво како функционише пчелиња заједница“каже Борисав. Кошница коју је добио није изашла из зиме која је уследила након чега му је комшија поклонио две нове кошнице. Данас их има скоро 50 и нема намеру да смањује већ да повећава број кошница:“ Планирам да идем на већи број. Нарочито на дедином имању у селу Јелаx код Братунца“.

Борисав је име добио по прадеди Борисаву али симпатично је то што су се његовом оцу деда по мајци, али и по оцу звали Борисав тако да он има име од двојице прадеда. То је онда дупли разлог за његово име, а отуда вероватно и жеља да прадедино имање адаптира.

„Матице сам такође почео да производим случајно. Ја сам у свет пчеларства ушао без новца и улагања. Добио сам кошницу и кренуо у рад. Када сам схватио да ми за пчелињак требају матице почео сам да идем на семинаре, да читам и да учим о тој производњи. Тако сам у почетку производио за себе а оно што ми преостане продавао. Сада имам више матица, већи пчелињак и производим матице како за себе тако и за друге. Имам тренутно пчелињак на две локације једна је у Републици Српској у Братунцу а друга у Србији код другара у селу Берловина код Љубовије. Имајући у виду да је то близу није ми проблем да радим на обе локације када сам слободан јер морам да нагласим ја јесам пчелар али из хобија јер сам запослен као полицајац. Наравно, када дође време за заслужену пезију бићу у пуном капацитету пчелар“ кроз смех нам прича Борислав.

Награда за багремов мед

Што се признања тиче, каже да му много значе: „Добио сам чак и велико специјално признање града Тузла као најмлађи пчелар на сајму. Могу истаћи и признање општине Братунац као најмлађем пчелару. То је за мене, поред специјалног признања града Тузла, једно од важнијих признања“. Петровић сваке године шаље мед на анализу, а резултати показују добар квалитет, што му је јако важно нарочито због деце која тај мед и конзумирају.

Борисав највише производи багремов мед  јер је управо багрем карактеристичан за простор где он пчелари. На наше питање зашто њега пчеле толико воле када може голим рукама да ради он каже да јесте у питању његова љубав према њима али очигледно и њихова према њему: „Деси се понекада да ме убоду, нису ни оне увек савршено расположене за дружење али ја немам никакве отоке нити реакције на убоде. Мислим да сам се навикао на пчелињи отров и да то више код мене нема негативних ефеката. Као мали сам радио са голим рукама и сада то радим. То је вероватно разлог зашто оне мене не доживљавају као непријатеља“.

Према његовим речима, послови полицајца и пчелара имају повезаност: „Као у кошници, тако се и код нас на послу зна хијерархија – ко је ко, шта је чији посао и шта ко ради. Мислим да је то нека веза између та два занимања“, истакао је он. Бригу око пчела води сам, мада му када је потребно помогну и родитељи и пријатељи.

„Имам и ученике којима сам ментор, па ми и они помогну како би научили посао око пчела“, рекао је он, додајући да је претапање воска најтежи посао.

Никад гора година за багремов мед

„Багремовог меда је било свега 10 килограма по кошници и то је најлошија година од када пчеларим. Да би нека година била успешна треба да имамо око 18-20 килограма меда, што је дупло више него што смо ове године имали“каже Борисав. Рекордна година за њега је била 2018. када је из једне кошнице имао 35 кг меда.

Цена багремовог меда је 25 марка. То је отприлике и просечна цена у Републици Срској. Односно ако бисмо гледали у динарима било би 1500 динара.

У истом дану две вести за пчеларство једна добра (потенцијално) друга лоша 88%

Srodni tekstovi

3 коментари

Slađan 21. новембар 2023. - 11:16

Ja radim sa pčelama u šorcu i majici i ne bodu me

Одговори
Emin 21. новембар 2023. - 20:29

Ništa novo imao sam po 40 Kg po lr kosnici skidam skidamn rojeve Usoru..a rukavice nikad nisam stavio na ruke

Одговори
Зашто пчелари Кикинде са горчином говоре о пчеларству | Удружење новинара за пољопривреду 29. новембар 2023. - 07:15

[…] меда 1,8 евра. Ниска цена и слаба продаја демотивишу професионалне пчеларе, али и младе да почну да се баве тим занимањем.Много […]

Одговори

Оставите коментар