Пчелињи производи су дар природе

Аутор: draganadpetrovic
963 посета

Уочи традиционалног јесењег сајма меда који се по четрдесет седми пут одржава у Београду доста се говори о значају и улози пчелињих производа када је реч о здрављу становништва, па чак и у случају коронавируса. Професор Зоран Станимировић за РТС упозорава да овим производима не треба приписивати магична својства.Пчелињим производима не би требало приписивати магична својства, јер онда се дешава да нико озбиљно не обраћа пажњу на њихов прави делотворни ефекат, напомиње проф. др Зоран Станимировић, са Катедре за биологију Факултета ветеринарске медицине и пчелар.
„Највише ефеката добрих за људски организам, за утицај на здравље и кондиционо стање показао је, како у превенцији, тако и у лечењу неких болести, прополис. Постоји пуно радова о томе, али сви они су експериментални и немају конзистентне резултате, што значи да још увек нису достигли тај ниво да се од тога може направити неко решење у виду медикамента који ће имати тачно одређену примену и преписивати се за тачно одређену блест“, наглашава професор Станимировић.

Пчелињи производи су дар природе и производ живог бића, али они нису на исти начин произведени, нису стандардизовани и све фармацеутске куће у жељи да имају сигурније, стандардизоване сировине по својој структури, избегавају да од пчелињих производа праве медикаменте.

Илустрација: Пчелињи проиводи без премца

„Зато имамо ситуацију да се не уважавају многи добри ефекти пчелињих производа, на пример меда на ране, прополиса на плућа, чак има радова и у вези са ковидом 19 који говоре да прополис, полен и мед у мешавини могу да смање ту цитокинску олују, односно да спрече тај инфламаторни ефекат који изазива ковид“, додаје саговорник Иване Миленковић.

Наравно, наглашава професор, пчелиње производе никако не треба третирати као лек и користити за лечење. Посебно је погубно што се у медијима појављују, најчешће произвођачи меда, који сматрају да имају право да говоре о лековитим својствима пчелињих производа. О томе може да се говори само на основу добро проверених података и клиничких студија.
„Ни један клиничка студија озбиљна данас не постоји на основу које бисмо могли са сигурношћу тврдити да решава проблеме или неке проблеме везане за ковид, али да утиче у овом случају на цитокинску олују, да је смањује, свакако је познато за мешавину прополиса, полена и меда“, наводи професор.

Пчелињи производи утичу на повећање и јачање имунитета као додатна храна јер мед је и храна и лек, али може бити и отров, на пример за дијабетичаре. Но у сваком случају, ако правилно користимо пчелиње производе и уколико имамо правилну исхрану, професор Станимировић истиче да они у сваком случају могу допринети бољем кондиционом и здравственом стању свих нас.

„Правилно коришћење пчелињих производа значи да кашичицу меда у топлом напитку сваког јутра попију чак и они који су са неким метаболичким проблемима. Увече не бих препоручивао, али негде до шест сати, опет кроз топли напитак, температуре не више од 35 степени, да се размути кашичица меда и попије са прополисом или са поленом“, саветује професор.

Илустрација: Деца треба да једу мед умерено

Добро је и малу децу навикавати на мед, али не претерано, што због проблема са здрављем зуба, тако и због проблема са метаболизмом. Довољно је да једном до два пута недељно деца поједу парче хлеба са путером и медом.

Прополис користити такође уз топле напитке, а може се користити и за испирање грла код упала и било које врсте вирусних инфекција.

„Ја апелујем, прво лекари, одређена терапија, а пчелињи производи су додатна средства, храна која се користи на прави и мудар начин и може помоћи у решавању здравствених проблема“, наглашава професор Зоран Станимировић на крају гостовања у Јутарњем програму.

Извор:https://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/481/zdravlje/4532255/pcelinji-proizvodi-propolis-med-lekovita-svojstva.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар