Пчелар све објаснио: Има много фалсификата, не купујте мед од накупаца

Аутор: draganadpetrovic
84 посета

Потрошачи имају све мање прилика да купе прави мед, истиче Гвозденовић, док пчелари имају смањене могућности да продају добијене пчелиње производе, због нелојалне конкуренције фалсификата.

Гвозденовић наводи да лажног меда има све више.

– Не знам тачно како то праве, али знам да га производе без пчела и кошница. Тиме мора да се позабави нека инспекција. Мислим да сви заједно морамо одлучно да радимо на уклањању лажног меда са тржишта. Потрошачима се мора обезбиједити прави пчелињи мед, са свим бенефитима које он са собом носи за виталност и здравље људи. Фалсификати су само шећер и ништа друго, чак у себи могу имати штетне материје по здравље. Сматрам да мед треба куповати искључиво од пчелара, никако од накупаца – каже он.

За разлику од прошле године која је била јако лоша, ова је мало боља, али вријеме им никако не иде на руку.

– Прије пар дана сам одлучио да селим пчеле и пребацио сам их на четири – пет мјеста по двије или три кошнице. Ово из разлога да би нешто хране прикупиле, јер ту гђе су до сада биле стациониране, према насељу Зупци, било је слабо. Такође сам их пребацио дијелом у Црмницу, дијелом у Шестане, мада се од свих мјеста до сада најбоље показало насеље Бјелиши – каже Тољо, додајући да је једном пријатељу дао кошницу.

– Он је купио пумпицу за инхалирање и то ради преко те кошнице. Био сам прије неколико дана да је обиђем и била је заиста у добром стању. Што се тиче паше, ових би дана у Црмници требала да цвјета липа, а у Шестанима је пелим, који добро меди, али га је киша доста омела и брзо је пропао. Једно вријеме било је баш фино и пчела га је хтјела. Од недавно је почела да цвјета и купина, а ради и ракита. Оно што сам до сада примијетио је да нема варое.

Илустрација: Ова година је нешто боља, али време не иде на руку пчеларима

Како наглашава, пчела је из зиме изашла јака.

– Ових дана идем и често обилазим и отворим кошницу да видим да ли ради, мада је већ свака требала да изађе на наставак и да доноси мед. Има и оних које су слабије, а неке нису изашле. Затим мијењам матице ако се не развија довољно, и на пар кошница сам замијенио, пчела их је прихватила и почеле су баш да се развијају. Причам о тим кошницама код којих је матица била остарила, или није добро залијегала, а чим је мање пчела она мање и доноси. Прошла година је мени била заиста лоша, узалуд сам их обилазио и радио око њих. Све је било узалуд кад није било уноса. Не очекујем да ће ова година бити таква, већ мало боља макар према оном како сада раде пчеле. Мило ми је кад уђем у пчелињак, а оне лете око мене и не примећују ме. А иначе, пчела кад је гладна и нема хране је нервозна, није јој добро. Пробаћу ове године и мало прополиса да направим – истиче он.

Гвозденовић је недавно купио приколицу са кошницама.

– Већ сада могу да кажем да је то идеална ствар. То је била моја жеља одавно да је имам. На њу стане 12 кошница, има цераду преко и кошнице не морам да скидам са ње, има отвора на приколици, ходник и уђем унутра и прегледам кошнице са једне и друге стране гђе их је по шест – закључује Гвозденовић.

Извор: https://primorski.me/info/drustvo/pcelar-nikola-toljo-gvozdenovic-kupujte-med-od-pcelara-ne-od-nakupaca/

Srodni tekstovi

Оставите коментар