Пчелари опрез: Отрован сунцокрет убија пчеле, а ово су забрањене супстанце

Аутор: draganadpetrovic
1,3K посета

ПОЈЕДИНИ пољопривредници илегално користе забрањене хемикалије, којима третирају биљке на отвореном, нарочито сунцокрет.Све то, упркос законским регулативама и забранама. Резултат тога јесте помор и тровање пчела.

Како је упозорио Милош Богдановић, из Савеза пчеларских организација Србије, у Србији, како и у ЕУ, важи строга забрана употребе три активне супстанце -имидаклоприда, клотианидина и тиаметоксама. Ова забрана је уведена у нашој земљи 2018. године.

Илустрација: Помор пчела због забрањених супстанци за прскање/Фото: Pixabay
  • И у ЕУ и код нас забрањена је њихова употреба на отвореном простору за третирање сунцокрета и кукуруза, док је у стакленицима употреба дозвољена – казао је Богдановић. – Ту пратимо ЕУ трендове“, рекао је он. Проблем је са илегалним третирањем забрањеним средствима у сопственој режији. Семе сунцокрета на отвореном третирају несавесни индивидулани пољопривредници.

Пчлелари се, међутим, не одлуичују тако лако да пријаве тровање, због саме процедуре и скупог доказивања, јер они сами сносе те трошкове.

Извор:https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/994481/otrovan-suncokret-smrtonosan-pcele-upozorenje-saveza-pcelarskih-organizacija-srbije

У складу с одлукама ЕУ којима се забрањује употреба активних супстанци имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам, због штетног деловања на пчеле, активне супстанце клотианидин и тиаметоксам су забрањене и у Србији, то јест укинута су сва средства за заштиту биља регистрована на основу њих, речено је Танјугу у Министарству пољопривреде.Када је реч о активној супстанци имидаклоприд, дозвољена је употреба средстава за заштиту биља регистрована на основу ње, само за коришћење у затвореном простору, што је било у складу са претходном одлуком ЕУ, наводе у Министарству пољопривреде.

Илустрација: Фото: Pixabay

Такође, истичу да ће са доношењем нове Листе одобрених супстанци бити потпуно укинута примена имидаклоприда и у затвореном простору.

Раније данас објављено је да је највиши суд ЕУ одбио да по жалби концерна Бајер поништи одлуку нижег суда из 2018. године о забрани три активне супстанце за инсектициде – имидаклоприда, клотианидина и тиаметоксама.

У министарству напомињу да се средства за заштиту биља у Србији могу регистровати само ако се активна супстанца коју средство садржи налази на Листи одобрених супстанци, која се доноси на основу Закона о средствима за заштиту биља.

Листа одобрених супстанци усклађује се с европским одлукама о одобрењу или забрани коришћења активних супстанци у циљу регистрације средстава за заштиту биља.

Извор:https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/klotianidin-i-tiametoksam-zabraneni-u-srbiji-06-05-2021

Srodni tekstovi

Оставите коментар