Оснива се Европски пчеларски савез, ево ко ће бити домаћин

Аутор: draganadpetrovic
203 посета

 

Услед многобројних проблема у пчеларском сектору Европе, пре свега по питању огромног процента фалсификата меда на тржишту, европски пчелари су одлучили да формирају Европски пчеларски савез, како би се пред надлежним органима адекватно борили за спас пчеларства које је угрожено. Поред пчелара, угрожени су и потрошачи меда, али и европска пољопривреда јер јој прети масовно напуштање пчеларења од стране разочараних пчелара, што би водило у драстично смањење броја пчела и приноса у пољопривреди због смањеног опрашивања пчелама. Велики допринос смањењу броја пчела даје и неконтролисано тровање пчела пестицидима, те је неопходно увести додатне видове подршке пчеларству.

Оснивачка скупштина Европског пчеларског савеза (ЕБА), одржаће се у Београду 10. фебруара 2024. године у 15 сати у Свечаној сали Управне зграде Београдског сајма.

Своје присуство на Оснивачкој скупштини потврдили су представници савеза и удружења који су приступили ЕБА и то из Словеније, Мађарске, Пољске, Немачке, Румуније, Бугарске, Грчке, Украјине, Литваније, Малте, Ирске, Велике Британије, Италије, Србије, Северне Македоније, Црне Горе, Републике Српске…

Своје присуство на Оснивачкој Скупштини потврдили су господин Ellmann Torsten – председник Deutscher Imkerbund e.V из Немачке као представник свих пчелара Германског говорног подручја, господин Georgi Todorov Tyutyundzhiev из Бугарске и господин Andrii Bazahin из Украјине, који ће као посматрачи присуствовати Оснивачкој скупштини и након њеног завршетка донети одлуку о приступању.

Очекује се да ће седиште ЕБА бити установљено на територији ЕУ, где ће се водити највећа борба за права пчелара и потрошача.

Европски пчеларски савез ће активно сарађивати са свим пчеларским организацијама у Европи, уз подржавање свих активности Светске пчеларске федерације “Apimondija”, на унапређењу пчеларства, уз указивање на локалне европске проблеме које морамо да решавамо на локалном европском нивоу.

Извор: СПОС

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар