Нови правилник за рад пчелара доноси бројне погодности

Аутор: Gdjakovic
301 посета

Новим Правилником који почиње да важи од 1. маја пчелари ће бити ослобођени плаћања транспортних уверења за селидбу пчела, а укида се и дезинфекција возила. То значи да ће у, просеку, по једној селидби кошница пчелари уштедети најмање 12.000 динара, пише „Агроклуб”.

Како кажу у Савезу пчеларских орагнизација Србије (СПОС), две године су са надлежнима из Министарства пољопривреде решавали овај проблем. Од маја више неће бити потребно транспортно уверење за селидбу пчела (Уверење о здравственом стању пошиљке животиња у унутрашњем промету), плаћање накнада за издавање Уверења о здравственом стању животиња у унутрашњем промету, дезинфекција возила пре селидбе од стране територијално надлежне ветеринарске станице. Измењен Правилник о условима за стављање животиња у промет почеће да се примењује од 1. маја.

– Пчелари су ослобођени не само процедуралних и временских, већ и значајних финансијских обавеза по том питању – кажу из СПОС а преноси овај портал. Направили су и прорачун колико ће оквирно моћи да да уштеде. До сада су за писање транспортног уверења плаћали 345 динара. Накнада за издавање Уверења о здравственом стању животиња у унутрашњем промету коштала је најмање 25 динара по кошници у сваком смеру селидбе. Дезинкфекција возила тренутно кошта од 1.035 до 1.265 динара у једном правцу селидбе, а плаћа се и излаз ветеринара на терен. Ако знамо да просечан пчелињак има 70,6 кошница и нека буде да је просечно удаљен од ветеринарске станице само 15 километара, укупна уштеда по само једној селидби износи најмање 11.585 динара.

– Рачунали смо да свих 70 кошница стане на један камион, што је наравно углавном немогуће, па су трошкови и знатно већи – објашњавају пчелари.

Како се истиче, свега наведеног од намета од овог датума више неће бити, а други прописи остају на снази.

– Уверење о здравственом стању постаје електронско, пчелар га добија и у папирном облику, али је дигитализовано. То значи да га не можете технички добити ако нисте урадили Активни надзор – наводе у СПОС-у.

Извор: Политика

Srodni tekstovi

Оставите коментар